Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...... ΔΕΥΤΕΡΑ 22/03





Σήμερα είναι Δευτέρα, 22 Μαρτίου και βρισκόμαστε στην 81η ημέρα του 2010
Ο ήλιος υπολογίζεται ότι ανέτειλλε στις 6:25 το πρωί και θα δύσει στις 6:38 το απόγευμα, ενώ η επόμενη πανσέληνος είναι σε 7 ημέρες. Γιορτάζουν οι Δρόσος, Δροσούλα!
 Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό!
Γεγονότα...
1622: Η σφαγή της Τζέιμσταουν: Ινδιάνοι της φυλής των Αλγοκίων σκοτώνουν 347 άγγλους αποίκους στην Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της αποικίας και η μέρα μένει στην ιστορία ως το "Μακελειό της Τζέιμστάουν".
1638: Η Αν Χάτσινσον εξορίζεται από την αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης στο Ρόουντ Άϊλαντ εξαιτίας των πεποιθήσεων. Η Χάτσινσον υποστήριζε, ότι αν η ψυχή του ανθρώπου έχει όντως προκαθορισμένη πορεία μετά θάνατον, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τίθενται περιορισμοί στη διάρκεια της επίγειας ζωής.
1893: στο γυμναστήριο του Smith College στο Νορθάμπτον της Μασαχουσέτης η καθηγήτρια Berenson πετά την μπάλα ψηλά για το τζάμπολ του πρώτου αγώνα γυναικείου μπάσκετ.
1895: πραγματοποιείται η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας από τους αδερφούς Αύγουστο και Λουί Λιμιέρ, ενώπιον εκλεκτού κοινού.
1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα.
1930: απεργία πείνας πραγματοποιούν όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές της Ελλάδας, λόγω κακής διατροφής.
1935: σε δίκη στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ως αποδεικτικό στοιχείο το τεστ αίματος.
1954: το πρώτο εμπορικό κέντρο του κόσμου εγκαινιάζεται στο Μίσιγκαν!
1960: οι Άρθουρ Σόλου και Τσαρλς Τάουνς πατεντάρουν το λέιζερ.
1963: Στη Βρετανία ξεσπά το «σκάνδαλο Προφιούμο». Ο υπουργός Πολέμου Τζον Προφιούμο κατηγορείται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με την επαγγελματία του είδους Κριστίν Κέλερ, η οποία διατηρούσε παράλληλο δεσμό με σοβιετικό διπλωμάτη στο Λονδίνο.
1963: Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους υπό τον τίτλο «Please Please Me».
1972: η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει τη τροποποίηση των ίσων δικαιωμάτων των δυο φύλων και την αποστέλλει στις Πολιτείες για επικύρωση. Ωστόσο, η τροποποίηση δε θα λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία για να ενταχθεί στο αμερικανικό Σύνταγμα.
1975: Παραπέμπονται σε δίκη οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967 με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
1980: Το τραγούδι "Another Brick in the wall" από το ομώνυμο άλμπουμ των Pink Floyd σκαρφαλώνει στην κορυφή των αμερικανικών charts.
1982: Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο και εκτοξεύεται στις ΗΠΑ, το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια.
1983: Με επιστολή, που φτάνει στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, η τρομοκρατική οργάνωση "Αντιτρομοκρατική Πάλη" αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εκδότη της εφημερίδας "Βραδινή", Τζόρτζη Αθανασιάδη.
1992: στη Βόννη της Γερμανίας, 20.000 ομογενείς διαδηλώνουν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
1993: η εταιρία Intel βγάζει στην αγορά τον πρώτο μικροεπεξεργαστή Pentium.
1995: ο κοσμοναύτης Βαλερί Πολιάκοφ επιστρέφει στη Γη μετά από ένα ρεκόρ παραμονής στο διάστημα για 438 ημέρες.

Γεννήσεις...
1599: Γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος Sir Anthony van Dyck, ένας από τους σημαντικότερους και γόνιμους δημιουργούς πορτρέτων του 17ου αιώνα, ενώ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών για τον άψογο συνδυασμό των χρωμάτων στους πίνακες του.
1887: γεννιέται ένας από τους τέσσερις αδελφούς Μαρξ, ο Τσίκο.
1923: γεννιέται ο διάσημος Γάλλος μίμος Μαρσέλ Μαρσό, του οποίου η συμβολή είναι καθοριστική στην αναβίωση της τέχνης της παντομίμας.
1943: γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός μουσικός της τζαζ, Τζορτζ Μπένσον, ο οποίος υπήρξε επαγγελματίας μουσικός από τα 19 του χρόνια. Το γνωστότερο τραγούδι του είναι το "This Masquerade" από το εμπορικότερο άλμπουμ του "Breezin".
1948: Γεννιέται ο Βρετανός συνθέτης Andrew Lloyd Webber, ο οποίος έχει γράψει τη μουσική σε πολλά δημοφιλή μιούζικαλ, όπως τα "Cats", "Phantom Οf Τhe Οpera", "Jesus Christ Super Star".
1949: Γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός, Φανί Αρντάν, η οποία έγινε παγκόσμια γνωστή το 1980, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Φρανσουά Τριφό, "Η γυναίκα της διπλανής πόρτας", στο πλάι του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Μάλιστα, για την ερμηνεία της στην ταινία κερδίζει για πρώτη φορά το βραβείο Σεζάρ.
1950: Γκόραν Μπρέγκοβιτς, σέρβος συνθέτης.
1972: γεννιέται ο Καναδός παγκόσμιος πρωταθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ, Έλβις Στόγικο. Ο Στόγικο μετρά δυο αργυρά μετάλλια από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994 και του 1998 καθώς και 7 πρωταθλήματα στη χώρα του, ενώ κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ το 1994, 1995 και το 1997.
1976: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Ριζ Γουίδερσπουν. Από τις πιο γνωστές ταινίες της: η "Pleasantville", η "Εκδίκηση της ξανθιάς" και το "America Psycho".

Θάνατοι...
1687: Ζαν Μπατίστ Λουλί, γάλλος συνθέτης.
1832: Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ιωάννης Γείθιος, γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας. («Φάουστ»)
1842: Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπελ και κατά κόσμο Σταντάλ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται "Το Κόκκινο και το Μαύρο" και "Το μοναστήρι της Πάρμας".
1913: πεθαίνει ο Σουνγκ Τσιάο Τζεν, Κινέζος πολιτικός και επαναστάτης, που μαζί με τον Σουν Γιατ Σεν οργάνωσαν την ανατροπή της δυναστείας Μάνκου Κουίνγκ και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας. Έπειτα ίδρυσαν από κοινού το Κουομιτάνγκ, το Εθνικιστικό Κόμμα της Κίνας.
1985: Σπύρος Βασιλείου, ζωγράφος.

...Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ (αργότερα: φον) Γκαίτε (Johann Wolfgang Goethe, Φρανκφούρτη, 28 Αυγούστου 1749 - Βαϊμάρη, 22 Μαρτίου 1832) ήταν Γερμανός νομικός, ποιητής και πεζογράφος. Η οικογένεια του ήταν μια από τις πιο εύπορες στην Φρανκφούρτη, προσφέροντας του πολλές δυνατότητες μόρφωσης. Σε ηλικία 15 χρονών έγραψε τα πρώτα του ποιήματα τα οποία στη συνέχεια κατέστρεψε. Το 1765 ξεκίνησε σπουδές νομικής στη Λειψία κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του. Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε με τις εικαστικές τέχνες. Στη Λειψία ήρθε σε επαφή με το έντονο Ελληνικό στοιχείο τις πόλης. Ως φίλος των Ελλήνωνκαι της Ελλάδος, αφιέρωσε πολλά έργα του στην Ελληνική Αρχαιότητα. Το «και εγώ στην αρκαδία» του παρερμηνεύτηκε αργότερα ως άγνοια της Ελλάδος, καθώς ποτέ δεν είχε επισκεφτεί την Αρκαδία. Το 1769 αρρώστησε και επέστρεψε στη Φρανκφούρτη. Την ίδια περίοδο άρχισε να ανακαλύπτει μέσα του και τον πρωταγωνιστή του Φάουστ. Το 1770 ολοκλήρωσε τις σπουδές νομικής και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα ιατρικής, χημείας και βοτανικής. Επέστρεψε στη Φρανκφούρτη και ασχολήθηκε με τη δικηγορία. Το 1774 συγκλονισμένος από την αυτοκτονία ενός φίλου του, έγραψε "Τα πάθη του νεαρού Βέρθερ", ένα μυθιστόρημα που λάτρεψε ο Ναπολέων και έγινε λάβαρο του ηθικού και πνευματικού κινήματος. Η Βαϊμάρη υπήρξε σημαντικός σταθμός στη σταδιοδρομία του Γκαίτε, καθώς είχε αναλάβει εκεί καθήκοντα Υπουργού του Δούκα. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Γκαίτε είναι το Ταξίδι στην Ιταλία το οποίο έγραψε κατά τη διαμονή του στη νότια Ιταλία. Μέχρι το 1805 είχε στενή επαφή και φιλία με τον Σίλλερκαι μια βαθιά φιλία αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο ανδρών. Το 1806 παντρεύτηκε την Κριστιάνε Βούλπιους, με την οποία είχε ήδη από το έτος 1789 ένα γιο. Ο "Φάουστ", το δημιούργημα ολόκληρης της ζωής του, ολοκληρώθηκε με το δεύτερο τόμο ένα χρόνο πριν το θάνατο του, το 1832 στη Βαϊμάρη. Αρκεί να θυμόμαστε πως σαν μεγαλοφυΐα της εποχής του ο Γκαίτε διακρίθηκε ως ποιητής, συγγραφέας θεατρικών έργων, φιλόσοφος, ζωγράφος, επιστήμονας και πολιτικός. Το βασικό του επίτευγμα είναι το "Φάουστ", έργο πάνω στο οποίο δούλεψε περίπου εξήντα χρόνια!Το αθάνατο φιλοσοφικό του έργο άνοιξε νέους δρόμους για την κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Θεωρείται ως ένα από τα οικουμενικά πνεύματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου