Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Μηνύματα Σαμαρά προς ΠΑΣΟΚ και… ΝΔ

Μηνύματα  προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και προς το εσωτερικό της ΝΔ απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την εισήγησή του στο  προσυνέδριο  της ΝΔ.


Σχετικά με την στήριξη στην κυβέρνηση σε επίπεδο ΕΕ και ΕΛΚ,  για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «συναίνεση δεν σημαίνει "λευκή επιταγή"». Πρόσθεσε ακόμη ότι «εδώ, βασικές κυβερνητικές επιλογές αρνούνται να τις στηρίξουν, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν "βγει τα κεραμίδια", δεν θα το κάνουμε εμείς». Με αιχμηρό  τρόπο και προς τον ΛΑΟΣ,  ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «άλλωστε, τέτοια συναίνεση έχει ο κ. Παπανδρέου. Από άλλο κόμμα. Όχι από μας..».

Σχετικά με την οικονομία ο κ. Α. Σαμαράς άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας  ότι τα προβλήματα με την εκτίναξη των επιτοκίων, το πρόβλημα δανεισμού και η ψυχολογία «Τιτανικού» στην αγορά,   δεν υπήρχαν επί κυβέρνησης ΝΔ, αλλά  παρουσιάσθηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών της. «Όλοι γνωρίζουν ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν φλέρταρε ποτέ η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει τώρα επιμόνως και επικίνδυνα» επισήμανε. Υπενθύμισε ακόμη ότι ο Γ. Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε «λεφτά υπάρχουν».

O πρόεδρος της ΝΔ έκανε επίσης προσωπική αναφορά στον παρευρισκόμενο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αναφέροντας καταχειροκροτούμενος ότι η Μακεδονία «ευτύχησε να αναδείξει τον Εθνάρχη και Ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και τον επί 13 χρονιά αρχηγό και επί πέντε χρόνια Πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Καραμανλή». Προηγουμένως πάντως, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος   αναφέρθηκε σε «ατολμία της διακυβέρνησής μας που με παρρησία ομολογήσαμε», αλλά και σε «έλλειμμα διαφάνειας από λίγους».

Στο μήνυμά του προς το εσωτερικό της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος  υπογράμμισε: «Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο Κόμμα. Τελειώσαμε με τις βαρονίες» και εξέφρασε την πρόθεσή του να προβεί σε επαναστατικές αλλαγές στη λειτουργία της ΝΔ. «Το κόμμα μας δεν μπορεί να κάνει τομές και ρήξεις, δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, αν εμφανιστεί κατακερματισμένο σε "φέουδα" και "ομάδες επιρροής". Δεν θέλουμε κόμμα "των μεν και των δε". Δεν θέλουμε κόμμα των λεπτών ισορροπιών. Θέλουμε κόμμα των μεγάλων ανατροπών. Δεν θέλουμε κόμμα της συνεχούς εσωστρέφειας. Θέλουμε κόμμα κοινωνικής πρωτοβουλίας και πολιτικής παρέμβασης» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Όσον  αφορά τις οργανωτικές αλλαγές πρότεινε μεταξύ άλλων  την μετατροπή του Κεντρικής Επιτροπής σε σαφώς πιο ολιγομελές όργανο το οποίο θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή, τη μετατροπή του  Πολιτικού Συμβουλίου σε Εκτελεστική Γραμματεία, της οποίας  7 μέλη θα είναι  εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα άλλα  7 θα  προέρχονται από «προσωπικότητες στελέχη του κόμματος».  Προτείνεται να καθιερωθεί επίσης αρχή λογοδοσίας του προέδρου ανά διετία,  σε κάθε Συνέδριο, αλλά  και πρόβλεψη διαδικασίας αμφισβήτησης του προέδρου από το 1/3 του Συνεδρίου, είτε από τα 2/3 των μελών της  Πολιτικής Επιτροπής, αιρετό Πειθαρχικό, ριζικές αλλαγές στο κομματικό μηχανισμό, διαδικασία αξιολόγησης στελεχών με δημιουργία Εθνικού Μητρώου και Επιτροπή Αξιολογησης και άλλες αλλαγές.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου