Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Επιστροφή στα εσωτερικά προβλήματα μετά τη μάχη στις Βρυξέλλες



ΑΠΕ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου φεύγει από το Μέγαρο Μαξίμου
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Στη σκληρή πραγματικότητα και στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας επιστρέφουν από τη Μεγάλη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του μετά την ανάσα που πήρε η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, Μαξίμου έχει δώσει οδηγίες προς τους υπουργούς του οικονομικού κύκλου «να μην πάει ούτε μία ημέρα χαμένη». «Πρέπει να δείξουμε συνέπεια και να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος το οικονομικού επιτελείου.

Το πρώτο «καυτό» θέμα έχει να κάνει με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί στις Επιτροπές της Βουλής από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη προκειμένου την Πέμπτη μετά το Πάσχα να έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
Λόγω μάλιστα των εκτάκτων συνθηκών και της τρέχουσας συγκυρίας, η Βουλή για πρώτη φορά φέτος δεν θα διακόψει τις εργασίες της για ένα 15νθήμερο αλλά μόνο τις απαραίτητες αργίες του Πάσχα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει να «τρέξει» το Ασφαλιστικό το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο ή τον Ιούνιο, γνωρίζοντας παράλληλα ότι μετά το Πάσχα ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των συνδικάτων και πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του αναπτυξιακού νόμου, οι διαδικασίες για την κατάθεση του οποίου θα πρέπει κατά κοινή παραδοχή να επιταχυνθούν ώστε τα αναπτυξιακά μέτρα να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία λειτουργώντας παράλληλα με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Η ίδια η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη έχει προαναγγείλει ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων) ενδεχομένως να κατατεθεί στη Βουλή και τον Μάιο.
Πάντως σε εκκρεμότητα παραμένει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που θα έδινε ανάσα σε πολλές οικογένειες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση για ορισμένες πτυχές του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παράλληλα κάθε υπουργείο χωριστά θα πρέπει να τηρεί πιστά τους μηνιαίους στόχους για περιορισμό των δαπανών πάνω στις κατευθύνσεις που δίνει το πρόγραμμα σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου