Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Διακόπτεται επ' αόριστον η λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης λόγω κρίσης

Να διακόψει τη λειτουργία του επ' αόριστον, λόγω οικονομικών δυσχερειών, αποφάσισε το ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα του ΜΜΘ θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί κανονικά έως το Μάιο, αλλά από τον Σεπτέμβριο το κτίριο θα φιλοξενεί εκδηλώσεις, όχι όμως και δικές του μουσικές παραγωγές.

Το 2009 η επιχορήγηση ήταν περί τα 3.000.000 ευρώ, για το 2010 όμως και λόγω των ευρύτερων οικονομικών προβλημάτων, δεν έχει κατατεθεί ούτε καν η πρώτη δόση της επιχορήγησης, με αποτέλεσμα τη δυσκολία σχεδιασμού προγράμματος και τελικά τη διακοπή των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Μεγάρου.
Κατόπιν αυτών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ Νίκος Αθηναίος υπέβαλε την παραίτησή του δηλώνοντας: «Θεώρησα έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου ελλείψει, πλέον, αντικειμένου διαχείρισης». Τη θέση αυτή κατείχε ο κ. Αθηναίος επί δέκα συνεχή χρόνια, από την έναρξη λειτουργίας του Μεγάρου.
Σε δηλώσεις του προς το in.gr, ο κ. Αθηναίος ανέφερε ότι με την παρούσα οικονομική κατάσταση δεν υπάρχει δυνατότητα για αυτοτελές καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι γίνονται συνεχώς επαφές των μελών του ΔΣ με το υπουργείο Πολιτισμού και γίνονται προσπάθειες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα για πρόγραμμα.
«Πήρα την απόφασή μου. Βγήκα από το καράβι. Θα γυρίσω σελίδα» δήλωσε ο κ. Αθηναίος.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΟΜΜΘ θα συνεχισθεί κανονικά και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, ενώ το κτίριο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φιλοξενεί άλλες εκδηλώσεις και όχι δικές του μουσικές παραγωγές.
Από της ιδρύσεώς του (τον Ιανουάριο του 2000) η λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης επιχορηγούνταν από το υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου