Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Μπλόκο Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής


Εν όψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, συνεχίζεται το σκληρό «πόκερ» για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας ενώ η διάσωση της ή μη διχάζει την Ευρώπη.


Η Άνγκελα Μέρκελ σε ραδιοφωνική συνέντευξή της, ανέφερε ότι«δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδείς προσδοκίες και να προκαλείται αναστάτωση στις αγορές όσον αφορά την Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχει άμεση ανάγκη από χρήματα».

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «αν η Ελλάδα απειλούνταν με παύση πληρωμών, θα μπορούσε να λάβει διμερή βοήθεια ή ακόμα θα μπορούσε να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Στο μεταξύ ο Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα απέρριψε τις προτάσεις της καγκελαρίου να αυξηθούν οι κυρώσεις προς τις χώρες που δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμά τους. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία καθορισμού του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των χωρών-μελών» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ο κύριος στόχος της ΕΕ δεν πρέπει να είναι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων προς τις χώρες αυτές (με υπέρογκο έλλειμμα), αλλά η βελτίωση των προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας».

Επιπλέον η Ελλάδα εξασφάλισε την υποστήριξη της Ιταλίας. Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως «Είμαστε απολύτως υπέρ στο να βοηθήσει η ΕΕ την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου