Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

"Νόμιμη" φοροδιαφυγή


xrima111
Tην ώρα που το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να τονώσει τα έσοδο, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα, η αρμόδια Αρχη για την καταπολεμηση του μαύρου χρήματος έχει αφεθεί στην τύχη της. Κάθε υπάλληλος καλείται να διαχειριστεί 600 υποθέσεις ετησίως. Τσιγγάνος βρέθηκε με 650 χιλιάδες ευρώ, αλλα η Αρχη δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρός της στη Βουλή.

 Κάθε χρόνο στέλνονται στην Επιτροπή Καταπολέμησης για το ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» περίπου 2.300 «ύποπτες υποθέσεις» και άλλες περίπου 700 συμπληρωματικές αναφορές. Όλες αυτές τις περιπτώσεις καλούνται να τις διερευνήσουν συνολικά 28 άτομα, όσο και το στελεχιακό δυναμικό της Επιτροπής. Δηλαδή, 600 υποθέσεις ετησίως, αντιστοιχούν στο κάθε άτομο. Επιπλέον, η Επιτροπή δεν διαθέτει έως σήμερα ένα σύστημα βάσης δεδομένων για να κάνει διασταύρωση στοιχείων. Δεν υπάρχει αναβαθμισμένη βάση λογισμικού. Και το υπάρχον λογισμικό, που της χορηγήθηκε δωρεάν από μια αμερικανική εταιρία, είναι σε πρωτόγονη κατάσταση.
 Την εικόνα των ελλείψεων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό μετέφερε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, Στέλιος Γκρόζος, που κλήθηκε να παρουσιάσει την έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2009.
    Γι αυτή την εικόνα, η Διεθνής Ένωση Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος (FAFT) έχει κατατάξει την Ελλάδα στη γκρίζα ζώνη. Η Επιτροπή Θεσμών, δια στόματος του προέδρου της, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, δεσμεύτηκε να «απαιτήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει μπροστά κάποια θέματα».
    Χαρακτηριστικές ήταν πολλές από τις αναφορές του κ. Γκρόζου για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Επιτροπή, στην οποία προϊσταται.
    «Δυσκολευόμαστε στη διασταύρωση στοιχείων. Η πολιτεία διαχρονικά δεν έχει προσέξει την επιτροπή, δεν ξέρω γιατί. Θέλω τη βοήθεια σας. Αν μου φέρουν 15 υπαλλήλους, τα αποτελέσματα θα είναι υπαρκτά. Θα "πετάει" η Επιτροπή. Μου υποσχέθηκαν να μου δώσουν δέκα άτομα. Περιμένω. Πριν καιρό μού είπαν να μού στείλουν ένα άτομο. Ήταν νοσοκόμος στο επάγγελμα. Τους απάντησα, "δεν χρειάζομαι νοσοκόμο. Χρηματοοικονομικό αναλυτή χρειάζομαι"», είπε ο κ. Γκρόζος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.
  Ο Τσιγγάνος και ο γιατρός του ΕΣΥΈνα ακόμα πρόβλημα, που προσδιόρισε ως σημαντικό ο κ. Γκρόζος, είναι ότι την ευθύνη της απόδειξης για μία υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος φέρει η Επιτροπή και όχι ο ελεγχόμενος. Ανέφερε, δε, δύο περιπτώσεις:
    ««Βρήκα έναν τσιγγάνο με 650.000 ευρώ καταθέσεις. Τον ψάχνουμε. Καθαρό το ποινικό του μητρώο. "Είναι νόμιμα", μας λέει. "Εσείς πρέπει να αποδείξτε ότι είναι παράνομα". Και είναι πάρα πολλά τα περιστατικά, που δεν μπορούμε να το κάνουμε.
    Γιατρός, χειρουργός του ΕΣΥ. Βρήκαμε ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό έμπαιναν 16.000 με 17.000 κάθε μήνα, για 5 -6 χρόνια. Μαζεύτηκαν γύρω στα 900.000 ευρώ. Τον ψάχνουμε τον γιατρό, ποινικά, αστυνομικά, τίποτα. Τον φωνάξαμε στην Επιτροπή. Είπε ότι είναι από άσκηση ψιλό-ιδιωτικής ιατρικής, που κάνει τα απογεύματα. Ασφαλώς και δεν τον πιστέψαμε και ασφαλώς είναι από φακελάκι. Πολλά λεφτά. Κλασική τυπολογία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ψάξαμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να μπορέσουμε να του δεσμεύσουμε τα λεφτά. Στον εισαγγελέα δεν μπορούσαμε να στείλουμε την υπόθεση, ως δωροδοκία, γιατί δεν είχαμε αποδεικτικά στοιχεία. Θα έμπαινε στο αρχείο. Έστειλα, λοιπόν, τον φάκελο στην Υπηρεσία Ειδικού Ελέγχου και τους είπα να το δεχθούν ως εισόδημα από άσκηση επαγγέλματος. Του επέβαλαν πρόστιμο 1,5 εκ. ευρώ. Το ίδιο έκανα και με τον τσιγγάνο. Μόνο από πλευράς "πόθεν έσχες" ελέγχονται. Τι θα πει τσιγγάνος με 650.000 ευρώ; Τον έστειλα για ΥΠΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου