Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Πούτιν στη Ρωσία


ΜόσχαΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βλαδιβοστόκ κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη από μία σειρά διαδηλώσεων σε όλη τη Ρωσία που έχει διοργανώσει για σήμερα, Σάββατο, η αντιπολίτευση.

Επικριτές του Κρεμλίνου κήρυξαν το Σάββατο ημέρα εθνικής διαμαρτυρίας, με στόχο να κινητοποιήσουν όσους είναι οργισμένοι με τη διαχείριση από την κυβέρνηση της χειρότερης οικονομικής ύφεσης της τελευταίας δεκαετίας.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης διάβασαν στη χιονισμένη κεντρική πλατεία της πόλης μία λίστα αιτημάτων, που περιελάμβαναν την παραίτηση της κυβέρνησης του Πούτιν και την επαναφορά των απευθείας εκλογών για κυβερνήτες, που καταργήθηκαν το 2004.

Τα περισσότερα συνθήματα αφορούσαν οικονομικά αιτήματα, μεταξύ αυτών και την αύξηση των συντάξεων αλλά και τη μείωση των φόρων για την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μία βιομηχανία που ανθεί στο Βλαδιβοστόκ.

Τους τελευταίους μήνες, οι διαδηλώσεις έχουν αποδείξει ότι οι αντιδράσεις κατά του κόμματος του Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» έχουν αυξηθεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης, που έδωσε απότομο τέλος στην ανάπτυξη των τελευταίων 10 ετών και που ανέβασε την ανεργία πάνω από το 9%.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα μεγάλες διαδηλώσεις σε περίπου πενήντα μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, ανάμεσά τους η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη και το Ιρκούτσκ. Οι διαδηλώσεις σε κάποιες από τις πόλεις έχουν απαγορευθεί από τους τοπικούς αξιωματούχους, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου