Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Πρώτη κατακόρυφη προσγείωση για το νέο μαχητικό F-35

Μια ειδική έκδοση του μαχητικού F-35 της Lockheed Martin πραγματοποίησε την πρώτη, δοκιμαστική κατακόρυφη προσγείωση, μια θετική εξέλιξη για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πενταγώνου, μετά τις καθυστερήσεις και την εκτίναξη του κόστους.

Εκτός από τις ΗΠΑ, στην ανάπτυξη του νέου αεροπλάνου
συμμετέχουν ακόμα οκτώ χώρες -Βρετανία, Ιταλία, Τουρκία, Ολλανδία, Καναδάς, Αυστραλία, Δανία και Νορβηγία. Όλες οι χώρες που χρησιμοποιούν σήμερα το F-16 της Lockheed Martin θεωρούνται επίσης εν δυνάμει αγοραστές.
Υπό τον έλεγχο του πιλότου δοκιμών Γράαμ Τόμλινσον, ένα F-35B μετεωρίστηκε για περίπου ένα λεπτό πριν προσγειωθεί κάθετα σε μια εξέδρα με επιφάνεια λιγότερο από 9 τετραγωνικά μέτρα, αναφέρει το Reuters. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σε βάση του πολεμικού ναυτικού στο Μέριλαντ, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Η συγκεκριμένη έκδοση κατακόρυφης προσγείωσης προορίζεται για το αμερικανικό σώμα πεζοναυτών. Ένα διαφορετικό μοντέλο έχει ήδη αρχίσει να παράγεται για την πολεμική αεροπορία, ενώ το ναυτικό θα παραλάβει αργότερα μια τρίτη έκδοση για αεροπλανοφόρα.
Το F-35B, σχεδιασμένο κυρίως για επιθέσεις σε επίγειους στόχους, δεν μπορεί να απογειώνεται κατακόρυφα. Αρκείται όμως σε ιδιαίτερα κοντούς διαδρόμους τροχοδρόμησης και θα μπορεί να επιχειρεί ακόμα και από μικρά πλοία.
Συνολικά οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αγοράσουν τουλάχιστον 2.400 υπερηχητικά αεροπλάνα F-35, γνωστά και ως JSF, τα οποία ενσωματώνουν τεχνολογία stealth για να ξεφεύγουν από τα εχθρικά ραντάρ και θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο των αεροπορικών επιχειρήσεων για τις επόμενες δεκαετίες.
Όμως η ανάπτυξη του μαχητικού έχει καθυστερήσει σημαντικά και το κόστος του έχει αυξηθεί κατά 60 έως 90 τοις εκατό σε σχέση με τις προβλέψεις του 2001, ανέφεραν στο Κογκρέσο αξιωματούχοι του Πενταγώνου την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου