Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Σε άμεσο δανεισμό 5 δισ. ευρώ προχωρά η κυβέρνηση

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοκιμάσει η Ελλάδα την τύχη της στις αγορές, καθώς -όπως δήλωσε στους Financial Times ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Π.Χριστοδούλου- θα ζητήσει δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τεστ, στον απόηχο της συμφωνίας στους κόλπους της Ευρωζώνης για το μηχανισμό στήριξης της χώρας μας, καθώς θα διαφανούν οι προθέσεις των αγορών αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.
«Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στην αγορά στο τέλος Μαρτίου» δήλωσε στους Financial Times ο κ. Χριστοδούλου.


Η ελληνική κυβέρνηση θα εκδώσει πιθανότατα ομόλογο τριών ή επτά ετών αυτόν τον μήνα και ένα αντίστοιχο τον Απρίλιο, γεγονός που θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία αξιοπιστίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times.
Για να συνεχίσει την αναχρηματοδότηση του χρέους της, η Ελλάδα έχει ανάγκη από περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του Μαΐου.
Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος από τα περίπου 40 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί να δανειστεί η χώρα μας ώς τα τέλη του χρόνου.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων.
«Η απόφαση Τρισέ εξασφαλίζει ρευστότητα στις τράπεζες και αυτό αφαιρεί τον κίνδυνο αδυναμίας χρηματοδότησης. Αρα, ο συνδυασμός των δύο αποφάσεων αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων» δηλώνει στα Νέα, επισημαίνοντας ότι η πτώση των spreads εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά την εξασφάλιση του δανεισμού του προσεχούς δύσκολου διμήνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου