Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η Google «θα αποχωρήσει από την αγορά της Κίνας στις 10 Απριλίου»

google_china.jpg
Η Google θα αποχωρήσει από την κινεζική αγορά στις 10 Απριλίου αντιδρώντας στην εκτεταμένη λογοκρισία του Διαδικτύου από την κυβέρνηση του Πεκίνου, αναφέρουν την Παρασκευή τα κινεζικά μέσα.
Η China Βusinees Νews επικαλείται δηλώσεις ενός στελέχους κινεζικής διαφημιστικής εταιρείας η οποία συνεργάζεται σήμερα με τη Google. Επικαλείται επίσης δηλώσεις ενός στελέχους της Google που εκτιμά ότι η εταιρεία του ενδέχεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις τη Δευτέρα.

Αλλα κινεζικά μέσα αναφέρουν ότι η Google έστειλε επιστολές στους συνεργάτες της στην Κίνα με τις οποίες τους γνωστοποιεί ότι το Google.cn θα κλείσει στα τέλη Μαρτίου, αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, οι Financial Times έγραφαν ότι η Google είναι σίγουρη «κατά 99,9%» ότι θα κλείσει το Google.com.
H διαμάχη της Google με την κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε αντιληφθεί εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της ίδιας και δεκάδων ακόμα αμερικανικών εταιρειών. Οι επιθέσεις προέρχονταν από το έδαφος της Κίνας και είχαν στόχο την υποκλοπή πηγαίου κώδικα αλλά και πληροφοριών για Κινέζους αντιφρονούντες.
Αντιδρώντας στις επιθέσεις, η Google ανακοίνωσε ότι σκοπεύει σταματήσει να λογοκρίνει τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης στο Google.cn, αγνοώντας τις απαιτήσεις της κινεζικής νομοθεσίας. Προειδοποίησε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί εντελώς από την κινεζική αγορά.
Τις ημέρες που ακολούθησαν, το θέμα της διαδικτυακής λογοκρισίας και των κυβερνοεπιθέσεων προκάλεσε σοβαρή ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον. Παρά τις πιέσεις, η κινεζική κυβέρνηση επιμένει ότι οι ξένες εταιρείες πρέπει σε κάθε περίπτωση να σέβονται τις νομοθεσίες των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου