Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Σκληρή αντίδραση του Πεκίνου στην απόφαση της Google να σταματήσει τη λογοκρισία

Την έντονη αντίδραση της Κίνας, που διαμήνυσε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους νόμους της, προκάλεσε η απόφαση της Google να σταματήσει να λογοκρίνει τα αποτελέσματα αναζητήσεών της. Δυσαρέσκεια για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, ενώ υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την απόφαση.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης
της εταιρείας, το Πεκίνο ανακοίνωσε «παραβιάζεται γραπτή δέσμευσή του» και πως «απολύτως εσφαλμένα» σταματά η λογοκρισία στην κινεζική μηχανή αναζήτησης Google.cn.

«Ξένες εταιρίες που λειτουργούν στην Κίνα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κινεζικούς νόμους. Η Google παραβίασε μια γραπτή υπόσχεση που είχε κάνει κατά την άφιξή της στην κινεζική αγορά. Είναι εντελώς εσφαλμένο να σταματά να φιλτράρει τη μηχανή αναζήτησή της και να υποδηλώνει ότι η Κίνα είναι πίσω από τις επιθέσεις των χάκερ» δήλωσε αξιωματούχος αρμόδιος για θέματα Διαδικτύου της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης.

«Η Google έχει απολύτως άδικο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πολιτικοποίηση εμπορικών θεμάτων και έχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας στη Google για τις αβάσιμες κατηγορίες και πρακτικές της καθώς και για τη στάση της» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ υπογράμμισε πως η κίνηση της Google είναι μια μεμονωμένη πράξη μιας εμπορικής εταιρίας και δεν θα επηρεάσει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, αν δεν πολιτικοποιηθεί από άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου