Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Tα καλύτερα πούρα της Κούβας


Από τα Partagas Serie D No.4 Reserva μέχρι Cohiba Siglo II, το MEN 24 σας προτείνει τα 6 καλύτερα. Η δημιουργία ενός πούρου είναι μία χρονοβόρα, εύθραυστη, μαγική διαδικασία, που απαιτεί πολύ φροντίδα. Χρονοβόρα, γιατί από τη στιγμή της σποράς του καπνού έως την αγορά του πούρου από τον καπνιστή, μεσολαβούν ένα με δύο χρόνια. Εύθραυστο, γιατί ανά πάσα στιγμή το τελικό αποτέλεσμα απειλείται από το ανθρώπινο λάθος.

Απαιτεί τόση φροντίδα, όσο κανένα άλλο προϊόν της Γης, με την εξαίρεση ίσως του κρασιού. Μαγική, γιατί οι συνδυασμοί των καλύτερων φυτών με τα πιο εύφορα εδάφη, της ιδεώδους θερμοκρασίας με την επιθυμητή υγρασία, της τέχνης του στριψίματος με την τεχνική της αναμείξεως των καπνών, ανήκουν στη σφαίρα της αλχημείας.

Η εξαιρετική ποιότητα των κουβανέζικων πούρων δεν είναι καθόλου τυχαία. Οφείλεται στο συνδυασμό ιδανικού κλίματος, μιας εδαφικής συνθέσεως με ιδιαίτερες φυσικές και χημικές ιδιότητες και μιας παραδοσιακής εμπειρίας προερχόμενης από τους αγρότες και τους τεχνίτες της Κούβας. Από την τεράστια ποικιλία των κουβανέζικων πούρων το MEN 24 σας προτείνει τα 6 καλύτερα. 



Partagas Serie D No.4 Reserva

Κατασκευαστής: Habanos S.A.
Wrapper: Κούβα
Binder: Κούβα
Filler: Κούβα
Βαθμολογία Cigar Aficionado: 92

Αυτό το robusto ειδικής έκδοσης έκανε την παρθενική του εμφάνιση τον περασμένο Μάρτιο στο ετήσιο φεστιβάλ πούρου που διεξάγεται στην Αβάνα. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή πούρα που προέρχονται από την Κούβα και αυτή η έκδοση χρησιμοποιεί ακόμα παλαιότερο καπνό. Το Partagas με την ειδική δεύτερη μαύρη και ασημένια ταινία βγαίνει σε μαύρο λακαρισμένο κουτί των 20 τεμαχίων. Τα νέα robustos είναι πλούσια και δυνατά πούρα με μία εξεζητημένη και γήινη πλευρά, γεγονός που αποτελεί το σήμα κατατεθέν ενός καλού Partagas.

H. Upmann Magnum 50 Edition Limitada 2005

Κατασκευαστής: Habanos S.A.
Wrapper: Κούβα
Binder: Κούβα
Filler: Κούβα
Βαθμολογία Cigar Aficionado: 90

Το συγκεκριμένο ανήκει σε εκείνη την κατηγορία πούρων που βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι ένα δυνατό, σχεδόν ακατέργαστο πούρο, που, όμως, με υπομονή και παραμονή αρκετών χρόνων στο κουτί θα γίνει σπουδαίο.

Montecristo Edmundo

Κατασκευαστής: Habanos S.A.
Wrapper: Κούβα
Binder: Κούβα
Filler: Κούβα
Βαθμολογία Cigar Aficionado: 93

Αυτό το χοντρό και γεμάτο αυτοπεποίθηση πούρο εμφανίστηκε στην αγορά την άνοιξη του 2004 και κατασκευάζεται κυρίως στο εργοστάσιο H. Upmann στην Αβάνα. Αρχικά το πούρο ήταν σχετικά ήπιο, με ένα χαρακτήρα κέδρου στον καπνό. Η πρόσφατη, όμως, παραγωγή χαρακτηρίζεται από μία γεύση καφέ και μπαχαρικών. Από μία συζήτηση με επικεφαλείς του εργοστασίου Η. Upmann, το περασμένο φθινόπωρο, δεν φάνηκε να έχει γίνει κάποια αλλαγή στην κατασκευή του πούρου, αν και παραδέχτηκαν ότι επιβλέπουν περισσότερο από πριν την παραγωγή και τον έλεγχο ποιότητας. Όποια και αν είναι η αιτία, το πούρο Μοntecristo είναι τώρα ένα από τα πιο συναρπαστικά της Κούβας.

Montecristo D Edition Limitada 2005

Κατασκευαστής: Habanos S.A.
Wrapper: Κούβα
Binder: Κούβα
Filler: Κούβα
Βαθμολογία Cigar Aficionado: 90

Είναι ένα πούρο περισσότερο από απολαυστικό, με τον πικάντικο, σχεδόν σοκολατένιο χαρακτήρα στη γεύση. Κατασκευάζεται στο καινούριο εργοστάσιο H. Upmann, που άνοιξε το 2003 και αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα καλύτερα εργοστάσια της Κούβας – μοντέρνο και καλά οργανωμένο.

Bolivar Petit Corona

Κατασκευαστής: Habanos S.A.
Wrapper: Κούβα
Binder: Κούβα
Filler: Κούβα
Βαθμολογία Cigar Aficionado: 91

Ακόμα και στην Κούβα είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς ένα κοντό πούρο, που να προσφέρει (απελευθερώνει) αφθονία και γευστικότητα. Η τωρινή παραγωγή του Bolivar Petit Corona προσφέρει εξαιρετικά πούρα. Καπνίστε ένα από αυτά τα μωρά με τον πρωινό σας καφέ και θα καταλάβετε τη σημασία της φράσης “το μέγεθος δεν μετράει”.

Cohiba Siglo II

Κατασκευαστής: Habanos S.A.
Wrapper: Κούβα
Binder: Κούβα
Filler: Κούβα
Βαθμολογία Cigar Aficionado: 90

Η σειρά Siglo των πούρων Cohiba εμφανίστηκε το 1992, αλλά μόνο πρόσφατα η μάρκα έγινε δημοφιλής. Το Siglo II πάντα υπήρξε ένα σοβαρό πούρο, αλλά ποτέ δεν είχε μεγάλη ζήτηση. Πάντα προσφέρει έναν κρεμώδη και πικάντικο χαρακτήρα, καθώς και μία φρεσκάδα που οφείλεται στον ειδικά επεξεργασμένο καπνό. Οι Κουβανοί λένε πως αρκετός από τον καπνό που χρησιμοποιείται στο χαρμάνι περνάει από μία τρίτη ζύμωση, και έτσι δίνει τη γεύση και τη φινέτσα ενός Cohiba.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου