Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑ'Ι'ΛΑΝΔΗ


Tailand-003Τραγικός είναι ο απολογισμός των ταραχών στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, όπου από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών με το προσωνύμιο "κόκκινα πουκάμισα" έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι, και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, τις τελευταίες ώρες η κατάσταση είναι ήρεμη.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τέσσερις στρατιωτικοί κι ένας Ιάπωνας εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters, ο Χίρο Μουραμότο.

Ο απολογισμός των θυμάτων στις χθεσινές διαδηλώσεις είναι ο υψηλότερος μετά από εκείνον στις ταραχές του 1992 στην Ταϊλάνδη.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι διόρισε απεσταλμένο για την αποκατάσταση επαφής με την ηγεσία του κινήματος των "κόκκινων πουκαμίσων", ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα, είχαν στήσει χθες δεκάδες οδοφράγματα σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Αρκετοί ήταν οπλισμένοι, ανέφεραν ανταποκριτές.

Μετά από πολύμηνες διαδηλώσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν ειρηνικές, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης στην Μπανγκόκ την 7η Απριλίου, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο.

Η διεθνής κοινότητα κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Καταδικάζουμε το ξέσπασμα της πολιτικής βίας στην Ταϊλάνδη, επί μακρόν φίλη και σύμμαχό μας χώρα, και καλούμε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη από τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να επιλυθούν τα υπάρχοντα ζητήματα με ειρηνικά μέσα".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για τις απώλειες ζωών στην Ταϊλάνδη. Η βία δεν είναι αποδεκτό μέσο για την επίλυση πολιτικών διαφορών. Καλούμε το Ηνωμένο Μέτωπο για την Δημοκρατία και Εναντίον της Δικτατορίας (UDD) και τις δυνάμεις ασφαλείας της Ταϊλάνδης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι, καλώντας τις δυο πλευρές να σεβαστούν "την δημοκρατία και τη νομιμότητα
 ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου