Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Οκτώ μέτρα για την αγορά καυσίμων


Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΚΑ για την ενημέρωση και παρακολούθηση του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, στο υπουργείο Οικονομίας, μέχρι το τέλος Απριλίου  συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων στη σημερινή σύσκεψη της υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.




Τα δύο υπουργεία συμφώνησαν ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων καθώς και ότι τα πορίσματα και οι προτάσεις μέτρων που έχει υποβάλει κατ' επανάληψη στο παρελθόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα αποτελέσουν βασικό οδηγό των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν για την εξυγίανση του κλάδου.

Τα μέτρα που αποφασίστηκε να προωθηθούν άμεσα περιλαμβάνουν:
1. Θέσπιση, πέραν των ποινικών, και διοικητικών κυρώσεων (χρηματικά πρόστιμα) για την μη υποβολή στοιχείων από πρατήρια υγρών καυσίμων στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων.

2. Δημιουργία και παρακολούθηση μητρώου Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων.

3. Δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης της εξέλιξης της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου και της τιμής διυλιστηρίου και ενημέρωση της ΓΓ Εμπορίου για τις χονδρικές τιμές πώλησης των καυσίμων.

4. Ρύθμιση για τη βελτίωση του μηχανισμού εποπτείας αποθεμάτων καυσίμων ασφαλείας.

5. Συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με σκοπό την αναθεώρηση των συμβάσεων των πρατηρίων (ΣΕΑ) με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και τους διαχειριστές των κλειστών αυτοκινητοδρόμων.

6. Εγκατάσταση ειδικών ηλεκτρονικών πινάκων σε κλειστούς αυτοκινητοδρόμους για την ενημέρωση των οδηγών για την φθηνότερη λιανική τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων, καθώς και δημιουργία ανάλογων υπηρεσιών SMS σε συνεργασία με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

7. Διευθέτηση της χρονίζουσας εκκρεμότητας, αναφορικά με την λειτουργία των αυτόματων αντλιών υγρών καυσίμων.

8. Ενίσχυση δράσεων για την ενημέρωση των καταναλωτών σε θέματα κριτηρίων επιλογής πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου