Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Πυρετώδη τα τελευταία "γράψε-σβήσε" στο τεφτέρι του "Καλλικράτη"


Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η δημοσιοποίηση της χάραξης των νέων δήμων της χώρας, όπως διαμορφώνονται στο πρόγραμμα "Καλλικράτης". Αυτή παραμένει ανοικτή μέχρι και σήμερα για την περιοχή της Αττικής, η οποία εν πολλοίς θα κρίνει την επιτυχία της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από την κυβέρνηση, για την οποία και αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα. Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, οι 56 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο λεκανοπέδιο θα μειωθούν σε 17 ή 18.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έχει ήδη αρχίσει τις επαφές με βουλευτές επιμέρους περιοχών για το θέμα. Χθες συμμετείχε σε δύο συσκέψεις με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες Ά και ΄Β Πειραιά αντίστοιχα. Από αυτές φέρεται να προέκυψε ότι ως έχει θα παραμείνει ο δήμος Πειραιά, ενώ συνενώσεις θα υπάρξουν σε περιφερειακούς δήμους.
Μεταξύ αυτών, ο δήμος Σαλαμίνας φαίνεται ότι θα συγχωνευθεί με τον αντίστοιχο δήμο Αμπελακίων, ενώ ενιαίους δήμους στο εξής θα αποτελούν Νίκαια και Ρέντης, καθώς και Κερατσίνι και Δραπετσώνα.
Σε κάθε περίπτωση, η τελική χάραξη των νέων συνόρων των δήμων δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένων των αντιδράσεων τοπικών παραγόντων, αλλά και των σκοπιμοτήτων που προκύπτουν από την τεράστια δύναμη που θα αποκτήσουν οι νέοι δημοτικοί άρχοντες, όντες εκλεγμένοι από πολλές χιλιάδες, ενίοτε εκατομμύρια πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά στην περιοχή της Αττικής, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην τελική χάραξη των δήμων Παλλήνης, Γέρακα, Ανθούσας, Γλυκών Νερών, Παιανίας, καθώς επίσης στις περιοχές Καλυβίων, Κερατέας, Σαρωνίδας, Αναβύσσου, Λαυρίου και σε εκείνες Ασπροπύργου, Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Χασιάς και Φυλής.
Σε όλες αυτές τις περιοχές εμφανίζονται αντικρουόμενες προτάσεις αναφορικά με την τελική συγχώνευση των υφιστάμενων δήμων, ενώ σε κάποιες οι κάτοικοι προειδοποιούν ακόμα και με κινητοποιήσεις σε περίπτωση απειλής της αυτοδυναμίας του δήμου ή της κοινότητάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου