Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής

Προάγγελος ακόμαδυσκολότερων ημερών για τις τράπεζες ήταν η διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο Fitch. Την Παρασκευή και ενώ άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες για το πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός βοήθειας προς την Ελλάδα, η Fitch ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Ελλάδα σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒΒ+» εξαιτίας του υψηλού κόστους δανεισμού και των αρνητικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη. Για τους ίδιους λόγους θεωρεί ο οίκος ότι καθίσταται πλέον δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ)... 



Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προμηνύει ακόμα μικρότερη βαθμολογία για τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός το οποίο θα δώσει το έναυσμα να ξεκινήσουν σενάρια περί πιθανής αδυναμίας ενεχυριασμού των ελληνικών ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Παράλληλα, η πολύ χαμηλή αξιολόγηση που θα έχουν οι ίδιες, είναι πολύ πιθανό να τους δημιουργήσει προβλήματα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η Fitch στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η απουσία σαφούς περιγραφής του μηχανισμού στήριξης στον οποίο κατέληξε η Ευρώπη, έχει πιθανότατα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Παράλληλα, ο οίκος ενημέρωσε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, καθώς έθεσε ως αρνητικές τις προοπτικές της χώρας. Μάλιστα, αναφέρει ότι ο λόγος για τον οποίο είναι αρνητικές οι προοπτικές είναι ότι παραμένουν οι σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με το κατά πόσο θα είναι βιώσιμη η δημοσιονομική προσαρμογή σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Δηλαδή, αμφιβάλλει σχετικά με το αν η κυβέρνηση καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα και τις επόμενες χρονιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου