Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Δόγμα "μηδενικών προβλημάτων" και στο Αιγαίο;


 Με διάθεση συνεργασίας για την αντιμετώπιση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίστηκαν οι Δ. Δρούτσας και Α. Νταβούτογλου, ύστερα από τη συνάντησή τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι είναι ώρα να μην εμμένουμε στις αμοιβαίες απειλές, αλλά να προωθηθούν τα αμοιβαία συμφέροντα. Οι δύο πλευρές προτίθενται να συνεχίσουν τις διερευνητικές επαφές, ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις στα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Τα χρόνια προβλήματα, ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρξε προσπάθεια να αποσιωποιηθούν, καθώς τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά, δεν επιθυμούν την όξυνση των εντάσεων, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τις δύο χώρες. Σε άρθρο της Κύρας Αδάμ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η αρθρογράφος αναφέρει ότι όπως και με τις υπόλοιπες γειτονικές της χώρες, η Τουρκία επιδιώκει την προώθηση της συνεργασίας, αποφεύγοντας τα επίμαχα ζητήματα, σε μια πολιτική "μηδενικών προβλημάτων".  

 
Νίκος Μελέτης, εφημερίδα Ημερησία (ημερομηνία δημοσίευσης 09.04.2010)
"Προσπάθεια αναβίωσης εμπιστοσύνης"
"Με παλιά υλικά και εργαλεία Αθήνα και Άγκυρα επιχειρούν να οικοδομήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε έδαφος που παραμένει όμως σαθρό, και την ελληνική κυβέρνηση να ελπίζει ότι μέχρι την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα τον Μάιο, θα γίνει καποιο «θαύμα».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, στις συνομιλίες που είχαν χθες στην Άγκυρα επεχείρησαν να αναβιώσουν τη διαδικασία προσέγγισης που είχε αρχίσει το 1999, ρίχνοντας το βάρος στα θέματα της διμερούς συνεργασίας, ώστε να καλυφθεί το σοβαρό κενό και το χάσμα που υπάρχει στον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων...
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των εργασιών των διερευνητικών επαφών (όπου από ελληνικής πλευράς αναλαμβάνει επικεφαλής ο πρέσβης ε.τ. και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Π. Αποστολίδης) και επιδιώκουν η πρώτη συνάντηση να γίνει πριν από την έλευση του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Οι κ. Νταβούτογλου και Δρούτσας ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου θα συνέλθει για πρώτη φορά το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας (που είχε προτείνει ο κ. Ερντογάν) στο οποίο θα συμμετάσχουν σχεδόν δέκα υπουργοί από τουρκικής πλευράς και επτά από ελληνικής και υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών θα εξετάζουν σε υψηλότατο επίπεδο την διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, το περιβάλλον, οι μεταφορές, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, η παιδεία και οι επικοινωνίες. Το Συμβούλιο αυτό θα συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο ενώ θα συνεχιστεί η πρακτική της ανταλλαγής μιας τουλάχιστον επίσκεψης ανά έτος των υπουργών Εξωτερικών.
Συνάντηση 
Σύντομα επίσης θα υπάρξει πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας για το πρόβλημα των νερών του Έβρου, ενώ με ελληνική πρωτοβουλία έχουν προσκληθεί Κινέζοι τουριστικοί πράκτορες για να διερευνηθεί η διοργάνωση κοινών τουριστικών πακέτων σε Ελλάδα και Τουρκία."
Γιάννης Καρτάλης, εφημερίδα Το Βήμα (ημερομηνία δημοσίευσης 11.04.2010)
"Τα λουλούδια"
"Χωρίς να έχει αλλάξει τίποτε στο θέμα των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα μία ακόμη προσπάθεια για ελληνοτουρκική προσέγγιση και το ερώτημα είναι ποια θα είναι τη φορά αυτή η τύχη της. Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διεξαχθεί αλλεπάλληλες διμερείς επαφές σε όλα τα επίπεδα χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα, απλούστατα επειδή και από τις δύο πλευρές έλειψε η αναγκαία πολιτική βούληση, η οποία προϋποθέτει την υιοθέτηση αμοιβαίων συμβιβασμών. Αν και τώρα, λόγω του γνωστού φόβου του πολιτικού κόστους, δεν επιδειχθεί η βούληση αυτή τότε το αποτέλεσμα θα είναι εκ των προτέρων γνωστό. Η ελπίδα πάντως είναι ότι μέσα από το πλέγμα των όσων συμφωνήθηκαν θα επέλθει τουλάχιστον η μείωση της έντασης, που αποτελεί και το κύριο ζητούμενο από την Αθήνα την περίοδο αυτή της δεινής οικονομικής κρίσης. Θα φανεί άλλωστε πολύ γρήγορα αν θα επαληθευθούν οι ρομαντικοί οραματισμοί του κ. Νταβούτογλου ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα αεροπλάνα να πετούν, αλλά να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα». 
Προς το παρόν πάντως λουλούδια δεν φαίνονται στον ορίζοντα και τα παράθυρα των ακριτικών νησιών τρίζουν από τον βόμβο των τουρκικών F-16 που περνούν σε χαμηλές πτήσεις πάνω από τις στέγες των σπιτιών. Και όχι μόνον αυτό, αλλά έρχεται το ΝΑΤΟ για πολλοστή φορά να αμφισβητήσει το καθεστώς της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, συντασσόμενο με τις γνωστές απαράδεκτες τουρκικές θέσεις...
Εντυπωσιάζει βέβαια η βαρύγδουπη τουρκική πρόταση για το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» που συμφωνήθηκε στην Αγκυρα, ενώ χαμόγελα προκαλούν τα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την ανταλλαγή διαλέξεων κτλ., αλλά διερωτάται κανείς πού μπορούν να οδηγήσουν όλα αυτά όταν ο κ. Νταβούτογλου παραμένει αμετακίνητος στη θέση του ότι στο Αιγαίο υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες εκτός από την υφαλοκρηπίδα, ενώ ο κ. Δρούτσας επαναλαμβάνει ότι η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας..."
Δημήτρης Μητρόπουλος, εφημερίδα Τα Νέα (ημερομηνία δημοσίευσης 09.04.2010)
"Υπεραξίες"
"Ο φυσικός ατλαντισµός του Παπανδρέου και των ανθρώπων του δεν βρήκε ανταπόκριση στον Μπαράκ Οµπάµα. Αλλωστε, ο αµερικανός πρόεδρος έχει γυρίσει την πλάτη όχι µόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Ευρώπη. Ας πούµε, η επίσκεψη του Μπαράκ στην Τουρκία δεν είχε περιφερειακό χαρακτήρα. Στόχος να δηµιουργηθεί ένας συµβολισµός που να εξοµαλύνει κάπως τη σχέση της Αµερικής µε τον µετριοπαθή ισλαµικό κόσµο. 
ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΗΠΑ στο κάδρο, η ελληνοτουρκική σχέση δεν έχει την ίδια υπεραξία. Και µε τους ΓαλλοΓερµανούς να µιλούν ανοιχτά -η Μέρκελ τα ‘'πε στην Άγκυρα- για προνοµιακή σχέση Τουρκίας - Ε.Ε. και τίποτε παραπάνω, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό «τυράκι». Ακόµη περισσότερο: η µετανάστευση είναι µια παράµετρος που έχει αλλάξει τα κλασικά δεδοµένα στο Αιγαίο. Είναι τα εναέρια µέσα της Frontex -τα οποία δεν είναι µόνο ελληνικά- που παρενοχλούν οι Τούρκοι. Οι λαθροµετανάστες τείνουν να κάνουν την ελληνική µεθόριο ευρωπαϊκή. 
ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ,η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το momentum, τον «ρυθµό» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Εξ ου και η επίσκεψη του Δηµήτρη Δρούτσα στη γειτονική χώρα. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ εξακολουθεί να έχει τη στήριξη  -για να µην πούµε, την εύνοια- του Γιώργου Παπανδρέου. Κατά τα λοιπά, η ιστορία όταν δεν επαναλαµβάνεται, αντιστρέφεται. Το 1999-2000 η Ελλάδα της ευρωζώνης προσέγγισε τη σεισµόπληκτη Τουρκία. Το 2010 η Τουρκία είναι G-20 και ο Ταγίπ Ερντογάν δικαιούται να προσφέρεται να βοηθήσει την Αθήνα στην οικονοµική κρίση. Ξέρει, άλλωστε, από ΔΝΤ. 
ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, αν η φετινή χρονιά σηµαδευτεί από τα εξωτερικά δεν θα είναι στα ελληνοτουρκικά, θα είναι στο Σκοπιανό. Προσδεθείτε!"
Κύρα Αδάμ, εφημερίδα Ελευθεροτυπία (ημερομηνία δημοσίευσης 11.04.2010)
"Προσέγγιση με νέα μέθοδο"
"Στην πραγματικότητα στην Αγκυρα αποφασίστηκε να εφαρμοστεί στην πράξη και στην περίπτωση της Αθήνας το «μοντέλο Νταβούτογλου», δηλαδή ο τρόπος προσέγγισης της Τουρκίας με τους προβληματικούς γείτονές της. Με αυτόν τον τρόπο, τα επίμαχα διμερή προβλήματα και οι μεγάλες διαφορές επικαλύπτονται από διάφορες πτυχές διμερούς και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας και κινούνται στο περιθώριο, έως ότου οι δύο κυβερνήσεις «τα καταργήσουν» εφαρμόζοντας στην πράξη τη θεωρία των «μηδενικών προβλημάτων»...
Ο κ. Δρούτσας επέμεινε ότι οι διερευνητικές επαφές θα ασχοληθούν μόνον με τη νομική διαφορά της υφαλοκρηπίδας. Αλλά ο κ. Νταβούτογλου έκλεισε πονηρά το μάτι και επέμεινε ότι το θέμα είναι ο «καθορισμός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας» που συνδέεται και με άλλα θέματα στο Αιγαίο. Αυτό που σαφώς περιγράφει ο Τούρκος υπουργός είναι η τουρκική θέση σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο επικάθονται στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και επομένως δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα.
Επιπροσθέτως όμως, οι μέχρι τώρα διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας ασχολούνται με την υφαλοκρηπίδα, αλλά και το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και με τα θαλάσσια σύνορα και με τις γκρίζες ζώνες. Επομένως, είναι μάλλον απίθανο οι «νέες» διερευνητικές επαφές να διαγράψουν τα υπόλοιπα θέματα πλην της «νομικής διαφοράς» της υφαλοκρηπίδας.
Είναι όμως προφανές ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας δεν σκοπεύει να «κολλήσει» και πάλι σε αναζήτηση λύσεων σε παγιωμένα προβλήματα, με κίνδυνο να αυξηθεί η δυσαρέσκεια, αλλά και η πιθανότητα έντασης στο Αιγαίο. Αντιθέτως, οι δύο πρωθυπουργοί στη συνάντησή τους τον Μάιο δεν έχουν άλλη επιλογή από τη «μείωση της έντασης στο Αιγαίο», με ανάλογα «μέτρα».
«Τα μέτρα» αυτά -στρατιωτικής φύσης κυρίως- είναι πολύ φυσικό να έχουν ως υπόβαθρο την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων και από τις δύο πλευρές. Ηδη η τουρκική πλευρά έχει διαδώσει την ανάγκη «μείωσης είτε εξοπλιστικών δαπανών είτε και της μείωσης των εξοπλισμών των δύο χωρών, πάντα κατ' αναλογίαν».
Το περίγραμμα αυτό μπορεί να εμφανίζεται ελκυστικό εκ πρώτης όψεως. Ομως, «τα μέτρα» θα εφαρμοστούν μόνον σε χώρο με ελληνική κυριαρχία ή άσκησης διεθνούς ελέγχου από την Ελλάδα, ενώ η Τουρκία θα μειώσει μόνον «κατ' αναλογίαν» με την Ελλάδα στρατιωτικές δαπάνες και εξοπλισμούς, που ελάχιστα θα επηρεάσουν τη συνολική ισχύ των δυνάμεών της.
Όμως το πρόσθετο βάρος για την Ελλάδα είναι ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, με την οικονομική αδυναμία της, δεν έχει ούτε τις δυνάμεις αλλά ούτε και τα εργαλεία να «πιέσει» την Τουρκία σε ορθολογικές συμφωνίες. Το πολυδιαφημισμένο «όπλο» της ευρωπαϊκής προσαρμογής της Τουρκίας έχει προ πολλού ξεφύγει από τα χέρια της Ελλάδας, το ίδιο και η «πίεση» προς την Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου