Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Δανείστηκαν με τοκογλυφικό επιτόκιο και … ανοίγουν σαμπάνιες



papakonstantinou.jpg
Τραγικά πράγματα συνέβησαν στη διάρκεια της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας και όμως η κυβέρνηση πανηγυρίζει ενώ η αντιπολίτευση τηρεί εγκληματική σιγή. Το Δημόσιο σήμερα ζητούσε 1,2 δις ευρώ και έλαβε 1,56 δις ευρώ.Υπήρξε υπερκάλυψη της προσφοράς του ΟΔΔΗΧ και μάλιστα σημαντική.
Από τα γραμμάτια των 52 εβδομάδων αντλήθηκαν 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,85% και άλλα τόσα έλαβε από τα γραμμάτια των 26 εβδομάδων με επιτόκιο 4,55%. Στην προηγούμενη έκδοση του Ιανουαρίου, το Δημόσιο είχε δημοπρατήσει τα ετήσια με επιτόκιο 2,20% και τα εξάμηνα με 1,38%, δηλαδή σήμερα δανείστηκε με διπλάσιο επιτόκιο.

Εμείς θα σας πάμε στην πιο προηγούμενη έκδοση, του Οκτωβρίου του 2009, όπου τότε το Δημόσιο δανείστηκε τα ετήσια έντοκα με 0,91% και τα εξάμηνα με 0,59%!
Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η κυβερνητική κοροϊδία δεν έχει ούτε φραγμούς, ούτε όρια. Πήραμε λεφτά με πενταπλάσιο επιτόκιο απ΄ ότι τα είχαμε πάρει πριν από επτά μήνες και ο Παπανδρέου με τους επιτελείς του δηλώνουν αισιόδοξοι και ζητούν από τους πολίτες να μην … στέκονται στο τοκογλυφικό spread που και σήμερα μπορεί να έχει υποχωρήσει λίγο αλλά παραμένει στο εξωφρενικό επίπεδο των 345 μονάδων βάσης.
Το να δανείζεται το Δημόσιο με τέτοιο επιτόκιο σε τόσο μικρές εκδόσεις, λεφτά που πρέπει να αποπληρώσει σε έξι μήνες κι ένα χρόνο, σημαίνει ότι όσα μας παίρνουν τώρα από τον αυξημένο ΦΠΑ και τις περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα, δεν θα τα βάλουν για να μειωθεί το Έλλειμμα αλλά για να ξεπληρώσουν τα δάνεια και μετά θα μας ρίξουν στο κεφάλι άλλα μέτρα, πιο σκληρά και πιο επώδυνα. Επιτέλους, πότε θα ξυπνήσουν ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του, οικονομικοί εγκέφαλοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου