Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Θα πληρώσουμε τα χρέη μόνοι μας

Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και ότι «θα πληρώσει τα λάθη και τα χρέη της μόνη της» έδωσε πρωθυπουργόςμιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.


«Ζητάμε όμως πολιτική στήριξη σε βάρος των κερδοσκόπων με όρους που θα μας επιτρέψουν να ανασάνουμε» τόνισε,  επανερχόμενος στη θέση του ότι η Ελλάδα ζητά μόνο πολιτική και  όχι οικονομική στήριξη, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της  «απειλής» για προσφυγή στο ΔΝΤ. «Στον κόσμο της αγοράς χρειάζεται το όπλο πάνω στο τραπέζι, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι» τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο συστηματικής επίθεσης.

Ο κ. Παπανδρέου έστειλε ακόμη πιο ξεκάθαρο μήνυμα προς την Γερμανία,  αναφερόμενος σε «πολλές δυνάμεις που ξεχνούν την πολιτική σημασία του κοινού οράματος» ,αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές οι δυνάμεις  αφήνουν την Ελλάδα μόνη της απέναντι στις επιθέσεις των κερδοσκόπων.

«Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση»  πρόσθεσε  για το ζήτημα των κερδοσκοπικών επιθέσεων ο πρωθυπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά τις διεθνείς επαφές του σε Ευρώπη και ΗΠΑ όλοι έχουν αντιληφθεί πλέον ότι σε βάρος της Ελλάδας παίχθηκαν οικονομικά παιχνίδια.

Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι τα μέτρα ήταν άδικα για τους πολίτες που δεν ευθύνονται για τη δημοσιονομική κρίση, αλλά συμπλήρωσε ότι «θα ήταν ακόμη πιο άδικα εάν δεν παίρναμε αποφάσεις, εάν καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια. Στην περίπτωση αυτή σημείωσε ότι θα ήταν αφόρητες και συγκεκριμένες οι πιέσεις. «Ούτε μισθούς ούτε συντάξεις δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ μιλώντας για εγκληματικές  συνέπειες στην πολιτική της, όπως και για «λιποταξία».

Στη ΝΔ επιτέθηκε ο Γ. Παπανδρέου και για το γεγονός ότι δεν ψήφισε το νόμο για τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση, όπως και τις ρυθμίσεις για απονομή ιθαγένειας στους μετανάστες. «Είναι αδιανόητο ότι η ΝΔ αρνήθηκε να ψηφίσει τους  νόμους της αξιοκρατίας υπερασπίζοντας τις πελατειακές πρακτικές οι οποίες διέλυσαν το κράτος και τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης εκτεταμένα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στέλνοντας μήνυμα και σε όσες κοινωνικές ομάδες αντιδρούν στις αλλαγές στον τρόπο της φορολόγησής τους. «Χτυπάμε αλύπητα τη  φοροδιαφυγή. Να είναι βέβαιοι όσοι επιμένουν να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους ότι τα πράγματα άλλαξαν» τόνισε, ενώ είπε και ότι συμμερίζεται την οργή των μισθωτών και των συνταξιούχων για όσους  φοροδιαφεύγουν. Δεν απέκλεισε πάντως αλλαγές στην ουσία των μέτρων. «Εάν υπάρξουν υπερβολές και αδικίες, εδώ είμαστε να τις διορθώσουμε» σημείωσε.

Τελειώνοντας ζήτησε την στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.  «Δεν μας περισσεύει κανείς, Κανένα στέλεχος δεν μπορεί και δεν θα μείνει πίσω» ανέφερε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου