Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Οι κάμερες «έγραψαν» τον βομβιστή


Το κοινό εργαστήριο στο οποίο κατασκευάστηκαν οι βόμβες που τοποθετήθηκαν έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πέτρου Ράλλη και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Σωκράτους αναζητά η Αντιτρομοκρατική...




Στη βόμβα που εξερράγη στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου έξω από την περίφραξη του κτιρίου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών οι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες είχαν τοποθετήσει- όπως εκτιμάται- 8 κιλά εκρηκτικής ύλης, ενώ στα γραφεία της Χρυσής Αυγής 5 κιλά. Στη βόμβα που τοποθετήθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής οι πυροτεχνουργοί ανίχνευσαν ότι η βάση της εκρηκτικής ύλης ήταν το νιτρικό αμμώνιο, αλλά ακόμα δεν μπορούν να πιστοποιήσουν με ακρίβεια αν πρόκειται για ΑΜFΟ, ύλη που έχει χρησιμοποιήσει κατ΄ επανάληψη σε ισχυρά πλήγματα ο Επαναστατικός Αγώνας, ή αμμωνιοδυναμίτιδα.

Η Αστυνομία ωστόσο από τη βομβιστική επίθεση στην Πέτρου Ράλλη έχει δύο στοιχεία από τα οποία ελπίζει πως θα μπορέσει να οδηγηθεί στην ταυτότητα των δραστών. Το πρώτο είναι τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας που βρίσκονται στην περιοχή αλλά και οι κάμερες που βρίσκονται στο κτίριο που στεγάζει τη Διεύθυνση Αλλοδαπών αλλά και μεταγωγών της ΕΛ.ΑΣ.

Το μαύρο σακ βουαγιάζ
Από τη μέχρι τώρα ανάλυση προκύπτει η μορφή ενός νεαρού άνδρα που λίγο μετά τις 3.30 σταμάτησε με ένα Ι.Χ., βγήκε και άφησε στη στάση που βρίσκεται έξω από το κτίριο της Αστυνομίας ένα μαύρο σακ βουαγιαζ. Το οπτικό υλικό έχει μεταφερθεί για μεγαλύτερη ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστωθεί κάτι περισσότερο από τον τύπο του αυτοκινήτου, με τους αστυνομικούς να εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως ίσως καταφέρουν να διαβάσουν και τις πινακίδες. Ένας πρώτος έλεγχος πάντως για αυτοκίνητο ίδιας μάρκας και χρώματος με αυτό που επέβαιναν οι τρομοκράτες απέβη άκαρπος.

Το δεύτερο στοιχείο είναι το κινητό τηλέφωνο. Όταν οι δράστες τηλεφώνησαν μετά την «Ελευθεροτυπία» και στο Αlter για να προειδοποιήσουν για τη βόμβα δεν είχαν απόκρυψη στον αριθμό τους. Η Αντιτρομοκρατική περιμένει την απάντηση της Cosmote, στην οποία και ανήκει το κινητό, για να δουν αν μπορούν να έχουν απαντήσεις για την ταυτότητα αυτού που προειδοποίησε. Ανώτεροι αξιωματικοί πάντως της Αντιτρομοκρατικής επισήμαναν πως «και στο παρελθόν τρομοκρατικές οργανώσεις τηλεφωνούσαν από κινητά δίχως απόκρυψη, τα οποία όμως πετούσαν και δεν μας προέκυψε κανένα ουσιαστικό στοιχείο».

Στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί «πονοκέφαλος» για τις εκρήξεις των τελευταίων ημερών. Πριν από την έκρηξη στην Πέτρου Ράλλη είχε τοποθετηθεί μέσα σε χύτρα εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος και εξερράγη τα ξημερώματα του Σαββάτου έξω από το σπίτι του αντιπροέδρου της πακιστανικής κοινότητας, στα Κάτω Πατήσια.

Νέος κύκλος τρομοκρατίας
Επικίνδυνη κλιμάκωση στο μέτωπο της τρομοκρατίας με νέες ισχυρές επιθέσεις φοβούνται για τις επόμενες ημέρες αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά τα δύο εντυπωσιακά χτυπήματα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη.

Οι δύο ισχυρές επιθέσεις μέσα σε 36 ώρες από την ίδια οργάνωση σηματοδοτούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων, νέο κύκλο τρομοκρατικής βίας. Σημείο αναφοράς και για τα δύο δυναμικά πλήγματα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης αποτελεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η υπόθεση της ένοπλης συμπλοκής στη Δάφνη κατά την οποία σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντα

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου