Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Το πακέτο στήριξης είναι «βραχυπρόθεσμη» λύση για την Ελλάδα, λένε οι αναλυτές



 ΕΕ.jpg
Η οριστικοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 45 δισ. ευρώ για το 2010, προσφέρει μία «βραχυπρόθεσμη» λύση στην κρίση χρέους και αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της ευρωζώνης και της ΕΕ, εκτιμούν οι αναλυτές.
Οι αγορές υποδέχθηκαν με θετικό τρόπο τη συμφωνία της Κυριακής, 11 Απριλίου, καθώς περιόρισε τους φόβους για απότομη επιδείνωση της κρίσης χρέους, στην οποία έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία το τελευταίο εξάμηνο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι στο Reuters, η ευρωζώνη δείχνει ακόμα διχασμένη, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ έφθασαν σε οριστική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στην τρίτη προσπάθεια, έπειτα από δύο αποτυχημένες, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, ενώ απέφυγαν να ασχοληθούν με προβλήματα όπως η σχετικά βραδεία ανάπτυξη της οικονομίας.
«Αυτή δεν είναι μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Ευρωζώνης. Όσα ανακοινώθηκαν έχουν ορίζοντα μερικών εβδομάδων, ειδικότερα όσον αφορά στην αντίδραση των αγορών, επισημαίνει ο Σίμον Τίλφορντ, αναλυτής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, στο Λονδίνο.
«Ο άμεσος κίνδυνος απετράπη, αλλά πολύ λίγα έγιναν όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ευρώπης. Ο μηχανισμός στήριξης μπορεί να φανεί χρήσιμος σε μια μικρή χώρα, όπως η Πορτογαλία, αλλά δύσκολα θα ωφελήσει μια μεγάλη χώρα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία», προσθέτει.
Επιπλέον, οι οικονομολόγοι τονίζουν την πολιτική ζημιά που προκάλεσαν στο «προφίλ» της ευρωζώνης και της ΕΕ οι διαφωνίες για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους (η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 2,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης) και το πως θα «φρενάρει» η εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες.
«Η εικόνα της Νομισματικής Ένωσης εξασθενεί. Ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν και θα επιλύσουν την ελληνική κρίση έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της ευρωζώνης, και αν επιζήσει το ευρώ, για το μέλλον της Ευρώπης», λέει από την πλευρά της η Σίντσια Αλσίντι, του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στις Βρυξέλλες.
«Ο υπόλοιπος κόσμος παρατηρεί με ανησυχία την απουσία στρατηγικής σκέψης και πολιτικής ηγεσίας. Ακόμα, δεν είναι τίποτε ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά το πως θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα ανταποκριθούν στις οικονομικές ανισορροπίες», προσέθεσε.
Pimco: Δεν αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα
Η Pimco (μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο) δεν θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, καθώς θεωρεί ότι το πακέτο διάσωσης που αποφασίστηκε από το Eurogroup δεν αντιμετωπίζει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα δανεισμού της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του fund στο Reuters.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή αντιμετωπίζει τα βραχυπρόθεσμα θέματα ρευστότητας, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει τη δομική κρίση στην Ελλάδα, είπε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.
«Οι αγορές έχουν στείλει το σήμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει θέματα τόσο αναχρηματοδότησης όσο και φερεγγυότητας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «με βάση αυτά που γνωρίζουμε τώρα, δεν θα αγοράσουμε».
Ο επικεφαλής της Pacific Investment Management είπε ακόμα ότι «είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα, τηρούμε στάση αναμονής και θα θέλαμε να δούμε περισσότερες αποδείξεις όσον αφορά στην προσαρμογή της χώρας».
Το πακέτο στήριξης Ελλάδας προβλέπει την παροχή δανείων με επιτόκιο 5% περίπου. Ο επικεφαλής της Pimco εκτιμά πως σε συνδυασμό με τις εκδόσεις ομολόγων, το κόστος δανεισμού που προβλέπεται από τη συμφωνία είναι υψηλό για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου