Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Πάνω από 1,5 δις. ευρώ από τα έντοκα γραμμάτια – Απειλεί με υποβάθμιση η Moody’s


Το ποσό του 1,56 δις. ευρώ δανείστηκε πριν από λίγο το Δημόσιο μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων 6 μηνών και ενός έτους. Από τα 6μηνα γραμμάτια το Δημόσιο άντλησε 780 εκατ. ευρώ και κατέβαλε επιτόκιο 4,55%, ενώ δέχτηκε προσφορές ύψους 4,6 δις. ευρώ.


Από τα ετήσια γραμμάτια το υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε άλλα 780 εκατ. ευρώ, πληρώνοντας επιτόκιο 4,85%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3,9 δις. ευρώ.
Μπορεί το κόστος δανεισμού μέσω των γραμματίων να ήταν μικρότερο σε σχέση με το που βρίσκονταν τα επιτόκια αυτά την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο ήταν πολύ υψηλότερο τόσο σε σχέση με πέρυσι, όσο και σε σύγκριση με τον φετινό Ιανουάριο.
Στις 12 Ιανουαρίου 2010, το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων 6 μηνών είχε διαμορφωθεί στο 1,38%, ενώ την ίδια μέρα των ετήσιων γραμματίων στο 2,20%. Παρόμοια και ελαφρώς καλύτερα ήταν τα επιτόκια με τα οποία είχε δανειστεί το Δημόσιο πέρυσι τον Απρίλιο. Στα γραμμάτια έξι μηνών το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,48% και στου ενός έτους στο 1,78%.
Πλέον, το οικονομικό επιτελείο καλείται να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του σε ότι αφορά το δανειακό πρόγραμμα (να σημειωθεί ότι στις 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3 μηνών). Οι ανάγκες του Μαΐου ανέρχονται σε 11,6 δις. ευρώ και το αν θα καλυφθούν νωρίς ή την τελευταία στιγμή θα εξαρτηθεί από την πορεία των spreads.
Σήμερα, το spread των 10ετών ομολόγων κινείται προς το παρόν στα ίδια επίπεδα με αυτά που έκλεισε χθες (πέριξ των 350 μονάδων), ενδεικτικό του ότι οι αγορές μάλλον δεν είναι διατεθειμένες να αποκλιμακώσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Μάλιστα, η αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης Moody’s, κυρία Σάρα Κάρλσον, υποστήριξε πριν από λίγο ότι δεν έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, παρά την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης από ΔΝΤ και ΕΕ.
Η Ελλάδα «αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο ως προς την εκτέλεση και εφαρμογή» του σχεδίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος σημείωσε η κυρία Κάρλσον, ενώ ανέφερε ότι η στήριξη της Ε.Ε. θεωρείτο δεδομένη και πριν την απόφαση της 11ης Απριλίου.

«Η διάθεση περισσότερων λεπτομερειών για την φύση της ευρωπαϊκής βοήθειας, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία, θα αποτελούσε τουλάχιστον ενισχυτικό παράγοντα για να καθησυχάσουν οι αγορές» συμπλήρωσε η ίδια και δήλωσε ότι «το ύψος των χρημάτων που δαπανά η κυβέρνηση  για την πληρωμή των επιτοκίων, σε σχέση με τα έσοδά της είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που εξετάζουμε, και ένα από τα στοιχεία που επηρεάζουν τη σχέση αυτή είναι το κόστος δανεισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου