Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Όταν ξεμπερδέψει με το ελληνικό Φιάσκο, τι θα κάνει η Ευρωζώνη;-Wall Street Journal


Καθώς το ελληνικό χρηματοοικονομικό φιάσκο φτάνει στο τέλος του, μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα και να κάνουμε κάποιες προβλέψεις σχετικά με την μακροπρόθεσμη εικόνα της χώρας και της Ευρώπης.  



Η Ελλάδα θα ζητήσει και θα λάβει στήριξη σύμφωνα με την Wall Street Journal. O Κρις Πράις, αναλυτής του οίκου Fitch για την Ελλάδα δηλώνει ότι «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει οικονομική βοήθεια και στήριξη δημόσια από την ΕΕ και το ΔΝΤ». Ο Λότεν Μπίλκε της τράπεζας Nomura θεωρεί ότι «αυξάνονται οι πιθανότητες η ελληνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να…ζητήσει στήριξη.» Ο δε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ μας διαβεβαιώνει ότι « η χρεωκοπία δεν αποτελεί θέμα για την Ελλάδα» αποδεχόμενος εμμέσως τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο στήριξης. Όμως και η αναδιάρθρωση είναι μια πιθανότητα: ακόμα και 20 ή 30 δισεκατομμύρια ευρώ να δανειστεί η χώρα, θα πρόκειται για μια επιπλέον επιβάρυνση στο ήδη υπάρχον χρέος, που δύσκολα θα μπορεί να χειριστεί η κυβέρνηση των Αθηνών.
Ελλάσσονος σημασίας έχουν οι δηλώσεις του Γιώργου Πεταλωτή, εκπροσώπου  τύπου της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη το σχέδιο διάσωσης «προς το παρόν». Επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές. Η χώρα δεν θα πληρώσει αυτό που ο ίδιος ονομάζει «βάρβαρα» επιτόκια. Όμως, σε αυτή τη φάση τα δεκαετή ομόλογα έχουν επιτόκιο της τάξεως του 7% ενώ τα διετή της τάξεως του 8%. Οπότε, του ευχόμαστε καλή τύχη: Οι Ασιάτες επενδυτές δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τα ελληνικά ομόλογα ενώ οι Αμερικανοί δεν φαίνονται να ψήνονται από τη χαρά τους να αναλάβουν τέτοια ευθύνη.
Ο υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επισκεφθεί την Αμερική προκειμένου να πείσει τους τοπικούς επενδυτές να αναλάβουν είτε μέρος είτε ολόκληρο το κομμάτι του χρέους, που θα εκδοθεί σε δολάρια, στα τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου. Δεν είναι και εύκολο εγχείρημα: Τα κεφάλαια κάνουν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες, η παραγωγή και οι καινούριες παραγγελίες έχουν συρρικνωθεί σε ανησυχητικό βαθμό και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος των «καπέλων» που θα φορέσει η ΕΚΤ προκειμένου να δέχεται τους ελληνικούς τίτλους ως εγγύηση.
Όπως τονίζουν τόσο ο κύριος Πράις και ο κύριος Μπίλκε, ο μόνος τρόπος για να μην πληρώσει η Ελλάδα τα «βάρβαρα» επιτόκια είναι τα χρήματα που θα παρέχουν η ΕΕ και ΔΝΤ στην Ελλάδα να έχουν δείκτες μικρότερους από αυτούς των αγορών. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα το γνωρίζουμε πριν τις 9 Μαΐου, οπότε και θα διεξαχθούν οι περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ πολύ πιθανόν να αρνηθεί να συναινέσει σε κάτι τέτοιο μέχρι τότε. Οι Γερμανοί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βοηθήσουν έναν λαό που παίρνει σύνταξη νωρίτερα από ότι αυτοί αλλά από την άλλη, δεν θέλουν επουδενί να δουν το «ευρωπαϊκό εγχείρημα» να καταρρέει. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρούν ότι θα οδηγήσει στην έξαρση των εθνικιστικών συναισθημάτων που έχει βλάψει τόσο τη χώρα τους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο συνολικότερα.
Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, όταν οι αγορές πεισθούν ότι ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και καμία άλλη χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, η προσοχή θα στραφεί στην Ευρωπαϊκή μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική.
Σύμφωνα με την εταιρία παροχής ανεξάρτητων οικονομικών πληροφοριών και αναλύσεων Markit, συνεχίζει η ανάπτυξη της Ευρωζώνης για όγδοο συνεχόμενο μήνα και με τον γρηγορότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007. Ακόμα και χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία σημείωσαν ανάπτυξη, η Ισπανία δε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβρη του 2007.
Μέχρις εδώ όλα καλά. Όμως υπάρχουν και στοιχεία λιγότερο ευοίωνα. Το Economist Intelligence Unit (που παρέχει πληροφορίες και οικονομικές αναλύσεις για κάθε χώρα) δεν προβλέπει οικονομική ανάπτυξη στην Δυτική Ευρώπη μέχρι το 2014. Ο δείκτης ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το πολύ μέτριο 2.0%, δείκτης μικρότερος του μισού του ρυθμού ανάπτυξης στον οποίο αναμένεται να κυμανθεί ο υπόλοιπος κόσμος.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία είναι σε καλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, χάρις την άνοδο των εξαγωγών της. Όμως, υπάρχει πολύ μειωμένη εγχώρια ζήτηση. Ως εκ τούτου, η χώρα δύσκολα θα καταφέρει να γίνει η κινητήριος δύναμη της ΕΕ ώστε να αναπτυχθεί η οικογένεια των 27 κατά 3% και άνω. Οι προβλέψεις σύμφωνα με την κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ για την ανάπτυξη δεν ξεπερνούν το 1.4% φέτος, ενώ η γερμανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 5% μέσα στο 2009. Οι μικρομεσαίες εταιρείες της χώρας, που αποτελούν παραδοσιακά την ραχοκοκαλιά της χώρας, έχουν μειωθεί. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του κλάδου, υπολογίζεται ότι 40,000 περίπου τέτοιες εταιρείες θα χρεοκοπήσουν φέτος, άνοδος της τάξεως του 16.6% από το 2009 και αριθμός ρεκόρ.
Παρόλ’ αυτά, ακόμα και αυτά τα στοιχεία είναι καλύτερα από την πτώση που επικρατούσε το 2009. Όμως δεν είναι ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας που αποτελεί πηγή ανησυχίας. Κάποια στιγμή, η ΕΚΤ θα σταματήσει να έχει σταθερό επιτόκιο της τάξεως του 1%. Αν ο κύριος Τρισέ κινηθεί νωρίς, θα πλήξει ακόμα και αυτά τα νούμερα.
Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι μακροπρόθεσμα οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα παραμείνουν στάσιμες αν δεν κάνουν σοβαρές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Αλλαγές που υπόσχονται εδώ και καιρό και αποφεύγουν να κάνουν. Να διευκολύνουν την άνθιση καινούριων επιχειρήσεων αποσύροντας τους κανόνες και να μειώσουν τους φόρους σε αυτούς που δημιουργούν πλούτο. Σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης συμφωνούν με τα παραπάνω, όμως το μεταρρυθμιστικό πακέτο «Europe 2020» έχει παραμείνει μόνο στα χαρτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου