Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Το Ιράκ οφείλει στο Κουβέιτ πολεμική αποζημίωση 24 δις δολαρίων


Το Ιράκ πρέπει ακόμα να καταβάλει στο Κουβέιτ περίπου 24 δςστο πλαίσιο της πολεμικής αποζημίωσης που προβλέπει ο ΟΗΕ για την εισβολή στο εμιράτο το 1990, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων του Κουβέιτ.



Ο Αντνάν Αμπντελσαμάντ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία είναι αρμόδια για τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι το εμιράτο έχει ήδη λάβει 17,5 δις δολάρια από τα 41,8 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει εγκρίνει το ειδικό Ταμείο του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Αμπντελσαμάντ τόνισε ότι το Κουβέιτ έχει ζητήσει συνολικά 177 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την ιρακινή εισβολή το 1990.

Το Ιράκ χορηγεί σήμερα το 5% των εσόδων του από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο ειδικό Ταμείο του ΟΗΕ ως πολεμική αποζημίωση για τους επτά μήνες κατοχής του Κουβέιτ και ζητεί μείωση του ποσοστού αυτού στο 2,5%.

Το Ταμείο έχει ήδη χορηγήσει 27,62 δισεκατομμύρια δολάρια ως πολεμική αποζημίωση σε μεμονωμένα άτομα, οργανώσεις, εταιρίες και κυβερνήσεις διαφόρων χωρών. Από το ποσό αυτό τα 17,5 δισεκατομμύρια δόθηκαν στο Κουβέιτ.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, οι ιρακινές αρχές έχουν επανειλημμένα ζητήσει μείωση των αποζημιώσεων και του χρέους που κληρονόμησαν από το πρώην καθεστώς, μεταξύ των οποίων τα περίπου 16 δισεκατομμύρια που οφείλουν στο Κουβέιτ.

Τον Ιούλιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε το Ιράκ να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, κυρίως τις επενδύσεις "προς το συμφέρον του ιρακινού λαού και της περιοχής στο σύνολό της"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου