Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Τέλος στο επώνυμο του συζύγου για τις Τουρκάλες;


Τέλος αναμένεται να δοθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας στην υποχρέωση των γυναικών στην Τουρκία να αλλάζουν το επίθετό τους μετά το γάμο για εκείνο του συζύγου τους. Δικαστής της Άγκυρας παρέπεμψε την αγωγή μιας νεαρής επαγγελματία στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο δικαστής του πρωτοδικείου επεσήμανε, στην απόφαση παραπομπής, πως το άρθρο 187 του Αστικού Κώδικα της Τουρκίας που ορίζει την υποχρέωση της εγγάμου να αποκτήσει το επώνυμο του συζύγου έρχεται σε αντίθεση με την αρχή περί ισότητας των φύλων, όπως αυτή καθιερώνεται στο Σύνταγμα. 

Την αγωγή υπέβαλε νεαρή Τουρκάλα, πολιτική μηχανικός, που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιεί το επώνυμο του Γάλλου συζύγου της. Στην αγωγή της, επισημαίνει πως έχει ήδη καθιερωθεί στον επαγγελματικό χώρο με το πατρικό της, με το οποίο και διορίσθηκε στο διοικητικό συμβούλιο εταιρείας, ενώ με το πατρικό της έχει αναπτύξει και διεθνείς επαφές, λόγω της συμμετοχής της σε σεμινάρια στο εξωτερικό. 

Το υπάρχον σήμερα νομικό καθεστώς υποχρεώνει τη σύζυγο είτε να χρησιμοποιεί μόνο το επίθετο του συζύγου, είτε εκείνο σε συνδυασμό με το πατρικό της. Σημειωτέον ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε δεχθεί την προσφυγή της Αϊσέ Ουνάλ Τεκίν, που ζητούσε να χρησιμοποιεί μόνο το πατρικό της επώνυμο. Η τελευταία είχε αποτύχει να δικαιωθεί από τα τουρκικά δικαστήρια, ενώ η σχετική διάταξη του Αστικού Κώδικα δεν αναθεωρήθηκε. Όπως τόνισε ο δικαστής, η υφιστάμενη κατάσταση αποτελεί παράβαση των υποχρεώσεων που η Τουρκία έχει αναλάβει μέσω διεθνών συνθηκών περί ισότητας των φύλων, η αποδοχή των οποίων εξυπακούεται και από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς. 
Σε δηλώσεις τους προς τον τύπο, επιφανείς νομικοί αναμένουν πως το Συνταγματικό Δικαστήριο θα δεχθεί την αγωγή και θα ζητήσει την αναθεώρηση της διάταξης 187. 

Η δικηγόρος και ακτιβίστρια των γυναικείων δικαιωμάτων 
Χιούλια Γκιούλμπαχαρ τόνισε στο newstime.gr πως το σχετικό αίτημα της ενάγουσας αποτελεί αίτημα χρόνων των φεμινιστικών οργανώσεων της χώρας. «Ελπίζω το Συνταγματικό Δικαστήριο να δεχθεί τη δικαιοδοσία του και να εκδόσει απόφαση σύμφωνη με το περιεχόμενο της παραπομπής του δικαστή και το πάγιο αίτημά μας» είπε.
 Στην Ελλάδα η υποχρέωση αλλαγής επωνύμου της συζύγου καταργήθηκε με τις σαρωτικές αλλαγές του οικογενειακού δικαίου το 1982 τις οποίες κατέστησε απαραίτητες η ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ. Στην Τουρκία, η ίδια δυναμική της ένταξης στην ΕΕ σήμερα προωθεί πληθώρα νομικών και συνταγματικών αλλαγών. Από την 1.1.2002 άλλαξε και ο κανόνας του οικογενειακού δικαίου που όριζε πως «ο σύζυγος είναι ο αρχηγός του σπιτιού», καθιερώνοντας την ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συζύγων. 

«
Έχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμη για την πλήρη νομική ισότητα των φύλων, και ακόμη περισσότερο μέχρις ώτου αυτή καθιερωθεί στην πράξη. Η κατάσταση στο νόμο και εκείνη στο μέσο τουρκικό σπίτι είναι πολύ διαφορετική» σημειώνει η Γκιουλμπαχάρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου