Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Βραβείο Πούλιτζερ για πρώτη φορά στη διαδικτυακή δημοσιογραφία


Φέτος τιμήθηκαν για πρώτη φορά με βραβείο Πούλιτζερ - την κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση - διαδικτυακά μέσα. Η  μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική οργάνωση ProPublica.org κέρδισε το βραβείο ερευνητικού ρεπορτάζ για ένα άρθρο σε συνεργασία με τους New York Times, ενώ το βραβείο σκιτσογραφίας κέρδισε το www.sfgate.com του San Francisco Chronicle.



Η  ProPublica κέρδισε το βραβείο για την έρευνά της "Οι Θανατηφόρες Επιλογές στο Μεμόριαλ", σχετικά με τους αμφιλεγόμενους θανάτους ασθενών στο ομώνυμο ιατρικό κέντρο της Νέας Ορλεάνης μετά την επέλαση του τυφώνα Κατρίνα. Το άρθρο του Σέρι Φινκ, σε συνεργασία με το ένθετο περιοδικό Magazine των Times της Νέας Υόρκης, αποτέλεσε την πρώτη βράβευση με Πούλιτζερ μίας δημοσιογραφικής οργάνωσης που συνεργάζεται με εφημερίδες.
Επίσης, ο ιστότοπος www.sfgate.com της Chronicle διακρίθηκε με το βραβείο γελοιογραφίας, που κέρδισε ο Μαρκ Φιόρε. Πρόκειται για το πρώτο βραβείο Πούλιτζερ που δόθηκε σε σχέδιο δημοσιευμένο σε ιστοσελίδα.
Τη μερίδα του λέοντος στα φετινά Πούλιτζερ αποκόμισε η εφημερίδα Washington Post, η οποία απέσπασε τέσσερα βραβεία: διεθνούς ρεπορτάζ (Αντονι Σαντίντ), αναγνώσματος «feature» (Τζιν Ουάινγκάρντεν), σχολίου (Κάθλιν Πάρκερ) και κριτικής (Σάρα Κάουφμαν).
Οι New York Times τιμήθηκαν φέτος με δύο βραβεία, εκείνα του ρεπορτάζ εσωτερικού (Ματ Ρίτστελ) και επεξηγητικού ρεπορτάζ (Μάικλ Μος).

Το βραβείο μυθιστορήματος κέρδισε ο Πολ Χάρντινγκ για το Tinkers.

Τα βραβεία απονέμονται από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια κάθε χρόνο, και κάθε ένα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 δολαρίων -εκτός από το βραβείο κοινωνικής υπηρεσίας, που συνοδεύεται από χρυσό μετάλλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου