Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Για τρίτη φορά στο διάστημα ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος


Τις βαλίτσες του για το … διάστημα ετοιμάζει για τρίτη φορά ο ελληνικής καταγωγής ρώσος κοσμοναύτηςΦιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, ο οποίος θα αναχωρήσει στις 16 Ιουνίου 2010, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roskosmos).

 
Ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν ορίστηκε επικεφαλής της αποστολής, στην οποία θα συμμετάσχουν, επίσης, οι αστροναύτες της NASA (ΗΠΑ), Σάνον Γουόκερ και Ντάγκλας Γουίλοκ.

Στο παρελθόν, είχε δηλώσει πολύ υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή και είχε εκφράσει την ευχή να έρθει κάποτε ο καιρός να μπορέσει και η Ελλάδα να συμμετάσχει σε διαστημικά προγράμματα.



Το τελευταίο του ταξίδι στο διάστημα ξεκίνησε στις 7 Απριλίου του 2007, με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz-TMA-10. Τότε ο ρώσος κοσμοναύτης ήταν επικεφαλής 15μελούς αποστολής, που παρέμεινε στο διάστημα για 197 μέρες."Αυτές οι μέρες στο διάστημα ήταν για μένα βραβείο υπομονής και πίστης για τον εαυτό μου" είχε πει.
Ο 51χρονος κοσμοναύτης γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1959, στο Μπατούμι της αυτόνομης δημοκρατίας της Αζαρίας, στη Γεωργία. Εκεί τελείωσε το σχολείο, που είχε τότε το όνομα του Σεργκέι Κορόλεφ, του μεγάλου αρχιτέκτονα των διαστημικών επιτευγμάτων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η μητέρα του, Μικρούλα Γιουρτσίχινα Γραμματικοπούλου και ο πατέρας του,Νικόλαος κατοικούν από το 1991 στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2002, ο Γιουρτσίχιν πραγματοποίησε το παιδικό του όνειρο: να γίνει "σαν τον Γκαγκάριν". Ήταν, τότε, που έκανε την πρώτη του πτήση στο διάστημα μαζί με Αμερικανούς συναδέλφους του, με το διαστημόπλοιο "Shuttle-Atlantis" (sts-112). Τότε, η εμπειρία του στο διάστημα διήρκεσε δέκα ημέρες και ο 43χρονος τότε ομογενής κουβάλησε μαζί του την ελληνική σημαία, σε ένδειξη της μεγάλης και βαθιάς αγάπης του για την ιστορική του πατρίδα και τη μνήμη των ποντίων προγόνων του.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2003 ο Γιουρτσίχιν παρέδωσε την ελληνική σημαία που είχε πάρει μαζί του στο διάστημα, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,Κωστή Στεφανόπουλο.
Στις 7 Απριλίου του 2007, πραγματοποίησε το δεύτερο ταξίδι του στο διάστημα και φέτος, σε περίπου δυο μήνες θα δει, για τρίτη φορά, την Ελλάδα από εκεί ψηλά, που δεν μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο μάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου