Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Βομβιστικές επιθέσεις και ανταλλαγές πυρών στις Φιλιππίνες



jpg
Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις πεζοναύτες, σκοτώθηκαν και ένας ακόμη πεζοναύτης τραυματίστηκε σε βομβιστικές επιθέσεις και ανταλλαγές πυρών που έπληξαν την πρωτεύουσα του νησιού Μπασιλάν, Ιζαμπέλα Σίτι, στις νότιες Φιλιππίνες όπου επιχειρούν ένοπλοι που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε η αστυνομία και ο στρατός.

Οι πεζοναύτες σκοτώθηκαν όταν οι δράστες των επιθέσεων τους είχαν στήσει ενέδρα κοντά στον τόπο όπου σημειώθηκαν οι πρώτες εκρήξεις, σύμφωνα με τον Ταξίαρχο των Πεζοναυτών Χουάντσο Σαμπάν. «Οι πεζοναύτες έσπευσαν στο σημείο των βομβιστικών επιθέσεων και έπεσαν στην ενέδρα των ενόπλων», επισήμανε.
Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Αντόνιο Μεντόζα διευκρίνισε ότι δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν και στόχος τους ήταν κατά τα φαινόμενα ένα κυβερνητικό κτίριο και μια εκκλησία. Κατόπιν οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών.
«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρώτη έκρηξη, ένας αστυνομικός και ένας πολίτης», όταν ένα μικρό φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη έξω από σχολείο, τόνισε ο Μεντόζα. Ο πρώτος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 10:30' τοπική ώρα (05:30' ώρα Ελλάδος) έξω από κτίριο του υπουργείου Παιδείας.
Ο δεύτερος μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένη μοτοσικλέτα, κοντά σε μια καθολική εκκλησία, εξερράγη μερικά λεπτά αργότερα, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας καταδίωκαν τους δράστες. «Η βόμβα προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην εκκλησία χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς», τόνισε.
Τουλάχιστον άλλες τρεις βόμβες, ανάμεσά τους μια σε αθλητικό κέντρο, εξερράγησαν στην πρωτεύουσα, 900 χλμ. νότια της Μανίλας, σχεδόν ταυτόχρονα. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν ποιά οργάνωση πραγματοποίησε τις επιθέσεις.
Αρκετές ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ με δύναμη 400 ανδρών, δρουν στα νησιά Μπασιλάν και Τζόλο των νότιων Φιλιππίνων.
Ο διοικητής της εθνικής αστυνομίας Χεσούς Βερζόσα είχε δηλώσει προσφατα ότι η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο αυτοσχέδιες βόμβες στις επιθέσεις της. Η Αμπού Σαγιάφ έχει διεκδικήσει την ευθύνη για μερικές από τις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, καθώς και για μερικές από τις γνωστότερες απαγωγές, περιλαμβανομένων πολλών επιχειρηματιών και ξένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου