Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Οι πολιτικές Καραμανλή οδήγησαν στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας


Ευθύνες στις πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ για την κατάσταση της χώρας, αποδίδει ο νυν πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για πολιτικές που «μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας».Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο πρωθυπουργός μιλά για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα εθνικά θέματα, αλλά και τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του στο εξής.



Χαρακτηρίζοντας ‘άριστες’ τις προσωπικές σχέσεις του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός τον κατηγορεί για έμπρακτη κάλυψη όλων των πολιτικών που ακολούθησε ως κυβέρνηση η ΝΔ. «Πολιτικές που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός», όπως λέει, χαρακτηρίζοντας αόριστα όσα λέει η ΝΔ για συναίνεση και σημειώνοντας ότι «στην πράξη αντιμάχεται και πολεμά τις πρωτοβουλίες υπέρβασης της πολύπλευρης κρίσης που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της».
Προσωπικές συγκρούσεις δεν παραδέχεται ούτε με τον πρώην πρωθυπουργόΚώστα Καραμανλή, σημειώνοντας ότι η κριτική του ΠΑΣΟΚ είχε πάντα πολιτικό περιεχόμενο, που όπως λέει, αποδείχθηκε σωστή από την Ιστορία. Ως στόχο της κυβέρνησής του στο εξής πάντως, προσδιορίζει την ανάγκη «να κοιτάξουμε μπροστά, να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και τα προβλήματα, όποιος και αν ευθύνεται στο παρελθόν, και να γυρίσουμε σελίδα για τη χώρα».
Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει «ανοιχτός σε κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά», παρατηρώντας όμως ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει ειλικρινείς προθέσεις και από τις δύο πλευρές. Καλεί δε εμμέσως την Αριστερά να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, να φύγει από την αντίδραση και το δόγμα και να υπηρετήσει αξίες μέσα σε ένα νέο περιβάλλον.
Αρνούμενος την ύπαρξη οποιουδήποτε ‘φλερτ’ του ΛΑΟΣ με το ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για ‘τεράστιο πολιτικό και φιλοσοφικό χάσμα’ μεταξύ των δύο κομμάτων. Αναγνωρίζει πάντως ως θετικό το γεγονός ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη«αντιλαμβάνεται ορισμένες πτυχές της πραγματικότητας και αποφασίζει να στηρίξει έστω και λίγες από τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για να γυρίσει η χώρα σελίδα».
Σε ερώτηση για τις επικείμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός τις χαρακτηρίζει ‘ιστορικό πολιτικό ορόσημο’, κάνοντας λόγο για εφαρμογή για πρώτη φορά της ‘μεγαλύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης που έγινε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίας’, με αιρετό περιφερειάρχη και ενοποιημένους και ισχυρούς δήμους. «Το σχέδιο ‘Καλλικράτης’ είναι η απαρχή ενός εντελώς διαφορετικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας», επιμένει ο πρωθυπουργός, τονίζοντας τις προβλέψεις του για αποκεντρωμένες υπηρεσίες, συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, προσαρμογή στην πράσινη ανάπτυξη, εκπαίδευση, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και κατάργηση της γραφειοκρατίας, θέματα όλα που έχουν αναχθεί σε βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του.
Εθνικά θέματα
Ερωτηθείς για τα συνεχή κρούσματα έντασης με την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.
«Ξεκινάμε όμως μια νέα προσπάθεια προσέγγισης και συνεργασίας με την Τουρκία, με οδηγό την πολιτική που ασκήσαμε και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά την περίοδο 1999-2004», σημειώνει ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να ανοίξει ένα νέο, θετικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

 Στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου αντικρούει κάθε κατηγορία για ‘μυστική διπλωματία’, τονίζοντας πως η ελληνική θέση είναι γνωστή και συνιστά ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Εκφράζει δε την αισιοδοξία του ότι «μπορούμε να φθάσουμε σε λύση», τονίζοντας πάντως ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και από τα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου