Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ιδιωτικοποιήσεις, ανάπτυξη και ανεργία


Στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος. Πρώτος στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ, οι οποίες εντείνουν κάθε χρόνο το έλλειμμα, ενώ υπάρχουν και δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες ενδέχεται να κλείσουν, καθώς κρίνεται ότι δεν παράγουν κάποιο έργο. Κανόνας, ωστόσο, της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο υποδομές και δίκτυα, ενώ στις περιπτώσεις που αυτά είναι ζημιογόνα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί σε ιδιώτες μόνο η διοίκηση τους. Στις περιπτώσεις των κερδοφόρων ΔΕΚΟ, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο πώλησης μόνο ενός μικρό μεριδίου τους. Διαφωνίες φαίνεται να υπάρχουν αναφορικά με την εκποίηση ή μη του δημοσίου μεριδίου των τράπεζών και ενδέχεται προς το παρόν να μην υπάρξει κάποια κίνηση. Μεγάλο μερίδιο εσόδων επιδιώκει να αποκτήσει το κράτος από την αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας του. Την τακτική των ιδιωτικοποιήσεων προτείνει για την Ελλάδα και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, το οποίο επίσης κρίνει ότι πρέπει να υπάρξει μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές στους μισθούς και πάγωμα των προσλήψεων. Στο κύριο άρθρο της Ελευθεροτυπίας, αναφέρεται ότι ο στόχος για μείωση του χρέους, δεν πρέπει να σημαίνει αύξηση της ανεργίας και οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν υπό το καθεστώς ανάλογων ρυθμίσεων.  

Έλενα Λάσκαρη, εφημερίδα Τα Νέα
"Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων"
"Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 1,5-2,5 δισ. ευρώ, θέτει σε  εφαρμογή η κυβέρνηση, επιδιώκοντας τη συντήρηση του θετικού κλίματος  που δημιούργησε η αποσαφήνιση του μηχανισμού ευρωβοήθειας.
ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Λάρκο, καζίνα, ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και ένας μακροσκελέστατος κατάλογος ακινήτων του Δημοσίου αξίας 300-500 δισ. ευρώ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίσταςαποκρατικοποιήσεων που θα τεθούν σε προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να ανάβει το πράσινο φως για τα σχέδια που θα «τρέξουν» πρώτα.
Βασική αρχή του προγράμματος είναι πως «υποδομές και δίκτυα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο», όπως επίσης και πως «σε όποιον τομέα αποχωρεί πλήρως το Δημόσιο, θα δημιουργείται μια νέα ρυθμιστική αρχή». Πέραν των εσόδων που θα συμβάλουν στη μείωση του δημοσίου χρέους, σημαντικές κρίνονται και οι επιπτώσεις στο εξίσου κρίσιμο μέτωπο του ελλείμματος. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μόνο και μόνο από την αναδιοργάνωση του ΟΣΕ μπορεί να εξοικονομηθεί σε ετήσια βάση περίπου 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το έλλειμμα που γεννά κάθε χρόνο ο ζημιογόνος Οργανισμός, μειώνοντας ισόποσα το δημοσιονομικό έλλειμμα. Δεδομένου ότι ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ προσκρούει στον... κανόνα περί δικτύων και υποδομών, η εισήγηση που θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ- τη διαχείριση δηλαδή- με είσοδο στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει και το μάνατζμεντ...
Σχέδια και για τράπεζες
Ενεργές, αλλά όχι με άμεσο ορίζοντα υλοποίησης παραμένουν οι σκέψεις για περαιτέρω αποχώρηση του Δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα. «Όλα είναι ανοιχτά για τις τράπεζες» λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που διευκρινίζει, όταν ερωτάται αν στη διατύπωση αυτή περιλαμβάνεται και ενδεχόμενη πλήρης αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πως «τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο Πρωθυπουργός»...
Σε ιδιώτες ακίνητα «φιλέτα» του Δημοσίου
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ εσόδων και εξοικονομήσεων συγκεντρώνει το εγχείρημα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η αξία της οποίας μπορεί να προσεγγίζει ακόμα και το διπλάσιο του δημοσίου χρέους της χώρας (300 δισ. ευρώ)...
ΕΒΕΑ: Δώστε τις ΔΕΚΟ σε ιδιώτες
ΥΠΕΡ της αποκρατικοποίησης όλων των ΔΕΚΟ, αλλά ακόμη και της συγχώνευσης ή και της κατάργησης κάποιων, τάχθηκε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο για τα προβλήματα 12 ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΡΤ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού και Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου)...
πηγή: εφημερίδα ΈΘνοςπηγή: εφημερίδα ΈΘνοςεφημερίδα Ελευθεροτυπία, Απόψεις
"Αποκρατικοποιήσεις, εναντίον ποιων;"
"ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ άλλου δρόμου, που να οδηγεί στην ανάπτυξη, η κυβέρνηση σύντομα θα ασχοληθεί με ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τις οποίες μελετά όχι μόνο για να αντλήσει έσοδα, αλλά και να διατηρήσει, ενδεχομένως και να ενισχύσει την απασχόληση.
ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ Ο κατάλογος των υποψηφίων για αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει μέρος του ΟΣΕ, του ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο -που θεωρείται φιλέτο- τις εταιρείες Υδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΟ), τα Ελληνικά Πετρέλαια και άλλο μερίδιο του ΟΤΕ, αλλά και τη ΔΕΗ. Ασφαλώς και δεν είναι εύκολη υπόθεση οι αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα σε δύσκολο κλίμα. Η ευθύνη είναι τεράστια, για μια κίνηση που μπορεί να χαρακτηριστεί ξεπούλημα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος μια μελέτη για αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, υποστηρίζοντας, ότι η οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα νέο μοντέλο, «που θα είναι ένα φιλελεύθερο μοντέλο με κοινωνικό πρόσωπο». Προβλέπει η μελέτη κλείσιμο ΔΕΚΟ, εθελούσια έξοδο προσωπικού, πάγωμα προσλήψεων και άλλα οδυνηρά μέτρα, τα οποία θα επιδεινώσουν τη θέση των εργαζομένων.
ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ για αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να διασφαλίζει όχι μόνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, αλλά και τις θέσεις εργασίας. Αρκετά πλήρωσαν και πληρώνουν οι εργαζόμενοι για την εξυγίανση της οικονομίας."
Κώστας Αντωνάκος, εφημερίδα Έθνος (ημερομηνία δημοσίευσης 11.04.2010)
"Πωλητήριο σε δεκάδες ΔΕΚΟ με στόχο 6 δισ. ευρώ την τριετία"
"Όπως λένε αρμόδια στελέχη, σε αυτήν την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και με τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα δεν υπάρχει πολυτέλεια για χρονοτριβές και εξαιρέσεις από τον κανόνα των ιδιωτικοποιήσεων και κάνουν λόγο για αναγκαστική στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις.
Πωλητήριο σε δεκάδες ΔΕΚΟ
Κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο μπαίνουν οι ζημιογόνες επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί με συσσωρευμένα χρέη δεκάδων δισ., όπως είναι ο ΟΣΕ και ο ΟΑΣΑ, και για τους οποίους το σχέδιο προβλέπει κατάργηση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων τους, απολύσεις και μετατάξεις προσωπικού και είσοδο στρατηγικών εταίρων στην εκμετάλλευση των δυναμικών εμπορικών τμημάτων τους.
Η λίστα
Θα κλείσουν οριστικά φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αφού δεν εξυπηρετούν κανέναν οικονομικό και κοινωνικό σκοπό. Η λίστα με τη συνδρομή όλων των υπουργείων αναμένεται να είναι έτοιμη τον Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο και οι οποίες μπορούν είτε να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο είτε να πωληθεί πακέτο μετοχών. Για το μάνατζμεντ υπάρχουν δύο κατά περίπτωση σενάρια: είτε να δοθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες ή να υπάρχει και συμμετοχή του Δημοσίου με συμφωνίες μετόχων, όπως έγινε με τον ΟΤΕ...
Ο βασικός κανόνας
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων κερδοφόρων και δυναμικών ΔΕΚΟ ο βασικός κανόνας είναι να μην πωληθεί το σύνολο των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο, αλλά μειοψηφικά πακέτα της τάξης του 10%-20%.
Τα ακραία σενάρια
Εξετάζεται η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51% στη ΔΕΗ και το λουκέτο σε ζημιογόνες δραστηριότητες ορισμένων ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ.
Κόντρα για τις τράπεζες
Ορισμένα στελέχη διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής , καθώς στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο θα έχανε έναν ουσιαστικό μοχλό παρέμβασης στην τραπεζική αγορά.
Συμβουλές από το ΔΝΤ
Οι κινήσεις της κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του ΔΝΤ για κατάργηση φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, με απολύσεις προσωπικού μειώσεις αποδοχών και επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις. Στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ επισημαίνει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι Αρχές θα πρέπει να θέσουν προθεσμία 5 ετών για την εξάλειψη των ελλειμμάτων στις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις.
Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, χρειάζεται μια πιο φιλόδοξη και άμεση ανάληψη δράσης ως προς: α) τον περιορισμό των δημόσιων οργανισμών, τη μείωση του προσωπικού και των πολιτικών διορισμών σε αυτούς, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, β) την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους»." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου