Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Στο κατόπι του "Επαναστατικού Αγώνα"


Αποτράπηκε μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα, ισχυρίζεται η ΕΛ.ΑΣ. Συνέλαβαν έξι άτομα,  ενώ αναμένεται η προσαγωγή τουλάχιστον άλλων οκτώ. Επιπλέον, βρήκαν προκηρύξεις και σχεδιαγράμματα και τώρα ψάχνουν τα όπλα.

Υλικό που συνδέει έξι άτομα που συνελήφθησαν και τουλάχιστον οκτώ ακόμα που αναμένεται να συλληφθούν με την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» έχει στη διάθεσή της η Αντιτρομοκρατική. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ αλλά και τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, πρόκειται για «πρωτότυπα προκηρύξεων»  παλαιότερων χτυπημάτων του Ε.Α που βρέθηκαν σε σκληρό δίσκο υπολογιστή καθώς και «γνήσιες προκηρύξεις» και «προσχέδια» προκηρύξεων με την υπογραφή της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ σε συζητήσεις με τους αστυνομικούς συντάκτες αφήνουν να εννοηθεί ότι έχει χτυπηθεί ο σκληρός πυρήνας της οργάνωσης και το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται η πλήρης εξάρθρωσή της. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να προκύψουν στοιχεία που να συνδέουν τους συλληφθέντες με την τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα; Επαναστατών» αλλά και με την οργάνωση «Όπλα, η οποία είχε αναλάβει την επίθεση στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής με μια -αμφιβόλου γνησιότητας- προκήρυξη.

 
Ωστόσο, ερωτηματικά εγείρονται από το γεγονός ότι ο βασικός από τους έξι πρώτους συλληφθέντες είναι ένας από τους «παλιούς γνώριμους» της Αστυνομίας και βρισκόταν ούτως ή άλλως υπό το «άγρυπνο βλέμμα» της Αντιτρομοκρατικής τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, αν και διαρροές αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί «εξαρτήματα» ή «εργαλεία» που σχετίζονται με την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα όπλα (Καλάσνικοφ και ΜΡ5) που έχει χρησιμοποιήσει η οργάνωση και φυσικά για το περίφημο αντιαρματικό RPG με το οποίο είχε πλήξει το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

Προτεραιότητα της αστυνομίας αποτελεί ο εντοπισμός της γιάφκας της οργάνωσης στην οποία φυλάγονται τα συγκεκριμένα όπλα. Φυσικά, είναι απολύτως λογικό το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων αλλά και ενδεχόμενα σημαντικά ευρήματα της αστυνομίας να είναι μυστικά και να μην έχουν κοινοποιηθεί καθώς οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται πολύ σύντομα μια σύλληψη «ιδεολογικού καθοδηγητή» καθώς και άλλων ατόμων. Οι συλληφθέντες δεν έχουν «βγάλει άχνα» στους αστυνομικούς, δεν παραδέχονται καμία εμπλοκή τους και, όπως φαίνεται, ήδη ετοιμάζονται για «μάχη» με τη βοήθεια δικηγόρων.

Ετοίμαζαν νέο χτύπημα

Ανάμεσα στα ευρήματα της αστυνομίας φαίνεται ότι υπάρχουν σχεδιαγράμματα και στοιχεία που αφορούν τη βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει ο Επαναστατικός Αγώνας. Ακόμα, διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ κάνουν λόγο για σχεδιαγράμματα και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι συλληφθέντες προετοίμαζαν νέο τρομοκρατικό χτύπημα, πιθανόν βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα, η οποία απετράπη με τη σύλληψή τους. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξαιτίας του «επικείμενου χτυπήματος» επισπεύτηκαν οι πρώτες συλλήψεις, οι οποίες έγιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Είχε προηγηθεί τεράστια αστυνομική επιχείρηση που διήρκησε τουλάχιστον τρεις ημέρες και περιελάμβανε παρακολουθήσεις, ελέγχους στόχων κ.λπ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρξε γενικότερη αναστάτωση καθώς είχε τεθεί σε επιφυλακή μεγάλο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων της Αττικής όχι τόσο για να συνδράμουν σε ενδεχόμενη ανάγκη όσο εξαιτίας του γεγονότος πως οι τρομοκράτες φαίνεται ότι είχαν αποφασίσει να χτυπήσουν αστυνομικό στόχο. Αυτά πάντα σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Από το περιστατικό στη Δάφνη

Φαίνεται ότι η άκρη του νήματος για την υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται με την συμπλοκή των αστυνομικών με δύο άτομα στη Δάφνη στις 10 Μαρτίου στη συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Μαυρομιχάλη, κατά την οποία έπεσε νεκρός ο 35χρονος Λάμπρος Φούντας. Ήδη από εκείνη την ημέρα είχε ακουστεί η άποψη ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ενδεχομένως να οδηγούσε στα ίχνη μιας από τις «νέες» τρομοκρατικές οργανώσεις «Επαναστατικός Αγώνας», «Σέχτα Επαναστατών». Τις ημέρες που ακολούθησαν οι αστυνομικοί φαίνεται ότι πραγματοποίησαν σειρά ερευνών υπόπτων ατόμων και στόχων, κατευθυνόμενοι από τα «ίχνη» που προέκυψαν από την άρση απορρήτου του τηλεφώνου του Φούντα και από άλλα στοιχεία που είχαν εντοπίσει στο σπίτι του στους Αμπελόκηπους.

Δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα

«Με βάση τα στοιχεία, που προέκυψαν από τις μέχρι στιγμής έρευνες, έχουν συλληφθεί και θα παραπεμφθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα για συμμετοχή στη δραστηριότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» οι εξής:

-  ΜΑΖΙΩΤΗΣ Νικόλαος του Αγαμέμνονα ετών 39.

- ΡΟΥΠΑ Παναγιώτα του Βίκτωρα ετών 41

- ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος του Κωνσταντίνου ετών 32

- ΚΟΡΤΕΣΗΣ Χριστόφορος του Γεωργίου ετών 31

- ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ Σαράντος του Ευσταθίου ετών 32

- ΓΟΥΡΝΑΣ Κωνσταντίνος του Δημητρίου ετών 30

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ευρημάτων, τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ενδεικτικά στην οικία των συλληφθέντων Νικόλαου ΜΑΖΙΩΤΗ και ΡΟΥΠΑ Παναγιώτας στα Καλύβια Αττικής βρέθηκε και κατασχέθηκε σκληρός δίσκος υπολογιστή με προκηρύξεις για προηγούμενες ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα» και σχέδιο προκήρυξης για μελλοντική τρομοκρατική ενέργεια, όπως επίσης και χειρόγραφα κείμενα, δύο εκ των οποίων φέρονται να αποτελούν προσχέδια προκηρύξεων της ίδιας οργάνωσης.

Επιπλέον βρέθηκαν χειρόγραφα σχεδιαγράμματα χώρων για επικείμενες τρομοκρατικές ενέργειες» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η «ταυτότητα» του «Επαναστατικού Αγώνα»

Ο «Επαναστατικός Αγώνας» εμφανίστηκε λίγο μετά την εξάρθρωση της 17Ν με διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει δεκάδες χτυπήματα με πιο εντυπωσιακό εκείνο κατά της αμερικανικής πρεσβείας με αντιαρματική ρουκέτα. Τον Δεκέμβριο του 2008 οι τρομοκράτες πυροβόλησαν κατά διερχόμενης κλούβας με αυτόματο Καλάσνικοφ «εγκαινιάζοντας» μια νέα αιματηρή τακτική που ακολούθησε στη συνέχεια η «Σέχτα Επαναστατών» και η λεγόμενη «ΟΠΛΑ».

5 Σεπτέμβριου  2003:  Διπλή βομβιστική επίθεση στα Δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων με ελαφρά τραυματία έναν αστυνομικό.
5 Μαΐου 2004: Τριπλή βομβιστική επίθεση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας 100 μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
14 Μαρτίου 2004: Τοποθέτηση και ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα Citibank στο Νέο Ψυχικό.
24 Οκτωβρίου 2004: Ενεργοποίηση βόμβας με καλώδιο σε πάρκο στο Ρουφ την ώρα που περνούσαν από δίπλα δύο κλούβες των ΜΑΤ με προορισμό τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού.
2 Ιουνίου 2005: Τοποθέτηση βόμβας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης
12 Δεκεμβρίου 2005: Τοποθέτηση βόμβας έξω από το υπουργείο Οικονομίας
30 Μαίου  2006: Έκρηξη βόμβας με τηλεχειριστήριο σε σημείο απ' όπου περνούσε το αυτοκίνητο του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, κοντά στο σπίτι του στον Λυκαβηττό. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.
12 Ιανουαρίου 2007:  Θεαματική επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα κατά του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η ρουκέτα έπληξε το κτίριο, ακριβώς δίπλα στον αμερικανικό θυρεό, ο οποίο ήταν ενδεχομένως και ο στόχος.
30 Απριλίου 2007: Επίθεση με αμυντική χειροβομβίδα και  με αυτόματο όπλο στο Β' Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας (Α.Τ. Περισσού).
24 Οκτωβρίου 2008: Βομβιστική επίθεση έξω από τα γραφεία της πετρελαικής εταιρίας Shell στο Παλαιό Φάληρο.
23 Δεκεμβρίου 2008: Επίθεση με αυτόματο Καλάσνικοφ κατά κλούβας ΜΑΤ που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Κοκκινοπούλου και Κατεχάκη, στο Γουδί. Η επίθεση έγινε μέσα από την Πολυτεχνειούπολη ενώ μια σφαίρα χτύπησε την κλούβα χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
5 Ιανουαρίου 2009: Επίθεση με ένα Καλάσνικοφ (το ίδιο με το Γουδί) και ένα υποπολυβόλο ΜΡ5 κατά αστυνομικών πίσω από υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια, στη διασταύρωση της Κουντουριώτου με Ζαίμη. Δύο σφαίρες από Καλάσνικοφ τραυμάτισαν σοβαρά τον 21χρονο αστυνομικό Διαμαντή Μαντζούνη.
18 Φεβρουαρίου 2009:  Αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών εντοπίζεται στον προαύλιο χώρο των κεντρικών γραφείων της Eurobank χωρίς να εκραγεί εξαιτίας, ενδεχομένως, λάθους στη συνδεσμολογία.
12 Μαίου 2009:  Έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα υποκαταστήματος της Eurobank στην Λ. Βουλιαγμένης στην Αργυρούπολη. Οι δράστες ήρθαν αντιμέτωποι με τρεις αστυνομικούς που περνούσαν από το σημείο την ώρα της τοποθέτησης, αλλά κατάφεραν να διαφύγουν απειλώντας τους αστυνομικούς με όπλα.
2 Σεπτεμβρίου 2009: Έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών έξω από το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών με αποτέλεσμα σημαντικές υλικές ζημιές  και τον ελαφρύ τραυματισμό μιας διερχόμενης γυναίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου